Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Не пипайте шоколада!!!
Автор: Алиса   
Сряда, 11 Ноември 2009г. 11:02ч.

chocolate

...крави такива!

Напоследък ми е нещо като хоби да се чудя на неща, които са явна глупост, а хората ги приемат почти като откровение. Насилвам се да си повтарям прозрението на Айнщайн за това, кое било безгранично, освен Вселената, но утешението е нищожно. На фона на истерията около Кризата, Свинския Грип, Повишението на цената на Зелето (или беше златото?) и други подобни нетърпящи отлагане проблеми, нещото, което преля чашата на търпението ми се оказа една малка новинка.

Какво пък толкова. Случва се в Дания. Няма отношение към противогрипните маски и прехвалените ваксини. Сигурна съм дори, че повечето хора не са забелязали наличието на скромния текст, а само са удостоили с бегъл поглед заглавието. Понеже моя милост няма страх от болести, не изплаща ипотечен кредит и не прави кисело зеле, повечето вести в интернет пространството ми се струват безинтересни; това е и причината да обърна внимание на заплахата, надвиснала над горките датчани. Уви, струва ми се, че тя засяга и мен.

Нашата държава е отдавна известна със склонността да внедрява гадости с обяснението, че го прави за доброто на хората. Ние, разбира се, сме добре запознати с тази практика, даже кои са "хората", знаем. Това е и причината да очаквам подобна безумна идея скоро да се роди и в нечия родна тиква. Нагласиха ни с най-калпавия модел здравна система, вдигнаха акцизите на алкохола (много пъти), акциза на цигарите (много тук е слаба дума) и животът продължи както преди. Нищо особено не стана, поне с мен. Припомних си всичко, което мама ме е учила за билките, запознах се с човек, който прави чудесно домашно вино, открих цял нов свят, учейки се да избирам пурети според настроението си; оцелях, с една дума. Май, обаче купонът свършва някъде тук. В новината, освен откровената жестокост по облагането с данък на едно от най-простите удоволствия, се прокрадва и друг момент:
"Дания е единствената страна в ЕС, която облага с данъци сладкишите и шоколада, а предложението за данък върху мазните храни също е първото в Европа."
Единствената, хубаво. Но вижте за предложението. Явно безумията там са някакъв вид норма. Дано не навредя на безоблачните ни отношения с датската държава, но няма как да не се възмутя. Именно вчера се канех да пиша статия за различните видове диети и промяната в психосоматичното състояние на индивидите, които ги прилагат. Изглежда, че проблема е дори по-голям, отколкото си го представям. Какво да очакваме още - данък върху секса?
Мазните храни...някой някога успя да внуши на почти всички, че "мазно" е синоним на вредно. Резултатът от тази мозъчна промивка не закъсня и в момента хиляди хора по света страдат от недоимъчни състояния, дължащи се на липсата на гнусните, отвратителни, убийствени мазнини. Никой не знае колко момичета се състаряват преждевременно, колко жени страдат от безплодие и колко хронично болни - от всякакви усложнения, само защото робуват на вълшебния надпис "без мазнини". Криворазбраната представа за "здравословно" е объркала не един живот, но когато подобна тенденция се превръща в държавна политика, явно нещата са вече извън контрол. Няма да си спирам подробно на темата за мазнините сега, само ще припомня нещо за какаото - отдавна е доказано полезното му действие върху здравите и не случайно шоколадът е задължителен в диетата на хора, понасящи определени натоварвания, психически и физически, както и на хора, подложени на продължителен стрес. Не е случаен също фактът, че мазнините (истинските, а не продуктите на химичен синтез, преливащи от рафта на всеки супермаркет) са задължителна съставка в храната на хора, които се възстановяват от продължителна болест, кърмещите жени, децата и - отново - хронично болните.
Какво излиза? Че пазейки здравето на жителите си, датската държава ще стовари един безполезен данък върху бюджета на хората с деца, хората с туберкулоза, рак и т.н. И това ако не е цялостна грижа!

Очевидно за всички, които все още мислят с главите си, е как светът върви към установяване на контрол - първо върху нещата, които пием, ядем, пушим, после...сещате се. Да се излъчват тъпи предавания с невярна информация мога да приема. Да се следят телефонните ми разговори - не е добре, но ще го преживея. Да ми се налага от държавата какъв софтуер да ползвам - не ми пука, алтернативите са въпрос на информираност. Нооо, да се ограничава изборът на храна на човешко същество  - това не е дори диктатура; това е перверзия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme