Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

5 лева за кутия цигари? Има и друг начин
Автор: Алиса   
Понеделник, 14 Декември 2009г. 09:23ч.

Начин първи. Цигари собствено производство
От много време се каня да напиша нещичко по този въпрос, още повече, че съм го обещала на frog'n'roll още от септември. Тогава споделих опита си, свързан с отказване на цигарите и начина те да бъдат заменени с нещо по-приятно, по-евтино и (не на последно място) - по-безвредно. Мисля, че сега е подходящо време за продължението на тази тема. Първият сняг, предчувствията и въпросите, свързани с идващата година често ни карат именно сега да правим неща, които иначе бихме сметнали за странни или несъвместими със живота, на който сме свикнали. Казано по-просто: очакването на празниците ни кара да искаме да се поглезим. Кой момент би бил по-подходящ за пробване на нещо ново, което сетивата ни не познават още? Моля, не ме разбирайте погрешно - нямам предвид суинг със съседската двойка.  Всъщност говоря за опитване на различни видове тютюн.

Напоследък доста хора се ориентираха към "свиване" на цигари вкъщи. Признавам, аз също съм преминала през този етап. У дома още се намира машинката, която вършеше тази работа. За тези, които не са запознати с процеса ще обясня подробно.
Има два начина да си направите цигари вкъщи. Единият е именно т.нар. свиване. За него е нужна специална машинка и нарязана хартия. Става бавничко, цигарите са без филтър, но пък има известна романтика, предполагам да правим нещата почти така, както са ги правили дядовците ни. Все пак, за заети хора е подходящ другия начин. Необходими са готови "туби", които ще се пълнят. Хубавото е, че са и с филтър. С подходящият уред пълненето става наистина за секунди, така че човек може да се приготви за следващия ден още на предната вечер, докато почива или гледа телевизия. Все пак, който и начин да предпочетете, най-важната част на изделието е самият тютюн. За да го изберете, разбира се, е необходимо да имате представа от тютюните, които се предлагат, защото далеч не всеки ще отговаря на вашите вкусове. Помня как в началото, докато още проучвахме нещата, се озовахме вкъщи с нещо, наречено "цваре" - специален тютюн, с характерен аромат (според мен ужасен) и цвят на добре изгорели стърготини; съвсем черен. После се оказа, че доста мъже го харесват, на дамите обаче, аз не бих посмяла да го препоръчам. Има доста други възможности. Ако някой желае да си припомни какъв беше вкусът на истинска, "маркова" цигара, може да пробва Пуебло. Това е чисто и просто див тютюн; не се отглежда, расте си сам и както намери за добре, без обработка с фунгициди и не-знам-какви-още "-циди". Такъв си е, какъвто е бил още преди да открият Америка. Превъзходен вкус на Вирджиния, но трябва да се внимава - лесно "влиза" и човек не усеща кога е прекалил. Всъщност Пуеблото е един от редките случаи, когато се продава продукт само от един сорт. Повечето тютюни са смеси, приготвени от различни сортове, така че да се получи определен аромат. Някои са допълнително ароматизирани; лично на мен не последните не ми допадат, защото в миризмата се усеща нещо химическо, затова препоръчвам тези, чийто аромат е резултат от смесването на майсторите. Важно е да се различават двете неща.
Разбира се, досещате се, че тези смеси се наричат "blend " или "mixture ", също както при видовете чай. често срещани са ароматите на ванилия и череша (cherry ), има също и натурални смеси, някои, от които ухаят на ядки и сухи плодове.
Не е без значение и това, дали тютюнът е ферментирал. Лично аз предпочитам ферментирали тютюни - главно заради аромата, но и по още една причина - по-вероятно е те да са отгледани без обработка с химикали.
Колкото и качествен тютюн да си намерите, ще останете разочаровани ако той не е съхраняван по правилния начин. Ако видите, например, пакет, изложен на витрина, огряна от жарко лятно слънце - не го вземайте, дори да е любимата ви марка и да сте обиколили за нея града; листата на това  растение обичат слънцето само, докато са още на стъблото. Ако паучът не е добре затворен, от само себе си се разбира, че не можем да рискуваме с това, което е вътре.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme