Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Добре дошли в Страната на ченгетата
Автор: Алиса   
Събота, 08 Май 2010г. 20:55ч.

Гледали ли сте филма "Копланд"? Разказва се за едно градче, населено само от полицаи и семействата им, малка "държава в държавата,"  неприкосновена територия, където животът тече по други закони. Разбира се, действието се развива в САЩ и както във всеки нормален филм се намират хора, които се борят за справедлива кауза. В България събитията се движат от други правила. Копланд (от англ. - Страната на ченгетата) не е град, а цяла държава. Официално. От понеделник.

Тук липсват герои. Никой не се противи. Нямам предвид няколкото опита за протести през зимата - те послужиха само на определени хора и организации, които няма да споменавам тук, защото не представляват интерес за мен. Това, което всъщност ме засяга, е собствената ми свобода. Тя е нещото, за което ми пука дали ще изгубя. И нещото, което губя. Официално от понеделник.

Статиите, към които сложих линкове, имат коментари от читателите. Преглеждам ги по навик и разбирам още нещо - промяната в закона не е най-страшното в тази история, не. Има и по - лошо; реакциите на хората. Разбира се, допускам, че част от пишещите са платени популяризатори на непопулярни мерки, но...нима всички? Или има и други - хора, които наистина вярват, че ограниченията могат да донесат сигурност и че несвободата е приемлива цена за подобна илюзия? Искам да споделя с вас няколко реда от коментарите. Може би са писани от някой, когото познавате. Или от самите вас.

Защо ревете? Какво толкова правите в нета,че ви е срам? Гледате порно? Теглите файлове? Играете игри или четете новини? Ами това 100% от хората го правят. Къде е проблема?

Когато проблемът е общ, всъщност проблем няма, е първата гледна точка.

Ама наистина ли има някой, който си мисли, че досега не са ни следили... или , че това се прави само в България??? Защо като идеш в посолството на САЩ за виза, знаят какво си правил предишния ден...

Нищо не е по-различно от обикновено, мислят някои. Винаги е било така, просто сега се говори за него.

Хора вие не разбирате ли, че това не е БИГ Брадър и няма на всеки от нас да гледат какво правим, а просто като трябва да се види нещо ще става по-бързо, защото процедурата сега била много дълга. Тъй че не се противете на нещо, на което не знаете какво е точно. Капиш :)

Ето го баткооо! Личи си професионалиста тук, в призива към населението да не се "противи".  Доброжелателно ни съветва да се примирим, защото не може да се избегне неизбежното. Нали, господин капитан?

Предлагам всеки да си приготви едно вързопче с най нужните неща и да го остави до вратата, така като Ви арестуват няма да губите времето на полицията , защото те ще бързат към другия адрес!

Хаха, иска ми се аз да го бях казала! Този човек и всички като него са моята надежда. Дори притиснати в ъгъла, те се борят. Тяхното оръжие е смехът. Когато някой им размаха пръст, те ще му се изплезят.

Но стига шеги. Не ми е весело. Не ме тревожи, че шайка  униформи са решили да си устроят държава по своите вкусове. Безспокои ме, че жертвите на този произвол - потърпевшите хора - приемат тези мерки като спасение, а сините шапки - като свои благодетели. Не зная къде  съм аз в този сценарий, не зная колко други мислят като мен. В момента, тук, се чувствам ужасно самотна. Може би това е цената на свободата. А може би с такива идеи нашите "благодетели" ще се опитат да ми осигурят компания; среда от хора, подобни на мен; удобно настанени в общежитие с безплатна храна и подслон; добре защитени от враждебния външен свят. С решетки.

Това, последното, е разбира се, просто сценарий. Художествена измислица. Може да се посмеете, ако искате. Аз навярно ще поплача.

 

Коментари  

 
+7 #1 #/bin/bash 2010-05-08 22:15
Както е казал един известен герой от един още по-известен филм:
Цитат:
Така умира свободата - с овации!

;-))
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #2 emo 2010-05-08 23:12
Нищо не ме учудва вече...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+3 #3 Силвия 2010-05-09 10:31
Преди известно време една приятелка ми се оплака (всъщност беше изпаднала в истерия)с подозрението, че работодателят е влизал в личната й поща. Това се оказа фалшива тревога, но ме накара да проверя как стои този въпрос в чужбина и бях поразена от коментарите оставени под оплакванията на разни американци в подобна на нейната ситуация. Някои от тях бяха напълно убедени и спореха със зъби и нокти, че един шеф има пълното право да рови където си поиска из личното ти пространство, щом си използвал фирменият компютър. Само единици съветваха пострадалите да се обърнат към съда, повечето се изказваха точно като тези, които си публикувала тук: "Не ме е грижа, че ме следят, аз не правя нищо лошо", "Ами те всички го правят, няма смисъл да се занимавам" и т.н.
Очевидно проблемът с облъчването "Биг Брадър" не е само в България, а е глобален. На хората просто не им пука за собствената им свобода - нали си имат хляб и зрелища...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #4 Алиса 2010-05-09 11:11
Силвия, точно така е. Американците отдавна са свикнали, че всеки може да бърка дори и в задниците им, стига да е в името на това, което наричат "сигурност"; нищо, че точно те такова нещо нямат. Надявах се ние, като опаки балкански субекти, да се опънем повече.
Емо, мина времето на учудването. Стоим пред голи факти.
Бин баш, това е един от любимите ми филми. Само че никога не съм очаквала, че реалният живот толкова ще заприлича на него...в най-лошия смисъл. Между другото - откъде имаш "Междузвездни войни", да не е от Арената - това ужасно пиратско сборище :D :D :D
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #5 Пламен Бочев 2010-05-09 14:16
Или демокрацията е мит, понеже, ако имаш правото да избираш между няколко лайна, няма как да не избереш лайно, или "не сме народ, а мърша", както е казал един наш поет преди век. Или и двете.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #6 lullaby 2010-07-03 15:03
Да се надяваме, че поне ще има някакво ограничение в нещата, които следат!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #7 Дамски парфюми 2010-09-17 22:56
Има доста вярни неща в думите ти ! :-?:
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme