Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Краят на един облог
Автор: Алиса   
Вторник, 21 Септември 2010г. 18:43ч.

Тук трябваше да има встъпително слово от рода на "Алиса се завръща" и прочие глупости; само че подобни изказвания звучат доста банално, особено като се има предвид, че едва ли съм липсвала особено на някого. Естествено, този факт не може да развали настроението ми - всеки, който пише знае, че това занимание е повече вътрешна необходимост, отколкото внимание към околните. Изключвам патологичните случаи на комплекси, психологически травми и графомании от различен произход. Това, което искам да разкажа сега, е един експеримент. Медиите биха го нарекли социален, но те казват така на всичко, в което участват хора, така че няма да уважа терминологията им - сори! С две думи - от май досега имах задължението да живея без изяви във виртуалния свят - никакви статии, никакви коментари по блогове или форуми. Единствен позволен достъп до Мрежата - изпращане на мейлите, свързани с работата ми. Човекът, с който сключихме това споразумение бе убеден, че ще се проваля - всичко тръгна от това, че си позволи да ме обвини в интернет - зависимост. Като определено независима личност, при това с изявена неприязън към всякакъв род наркомании и особено като човек, необичащ да му се поставят диагнози от лаици, аз протестирах. И понеже този, който ми приписа несъществуваща патология бе твърде близък до обкръжението ми (и доволно голям инат), сключихме споразумение: доказваме кой от двама ни е прав по чисто емпиричен път - или мога да живея без нет, или не мога; разбира се, с предвидени награди и съответно санкции за двете страни.

Днес се навършват 5 месеца от нашият облог. С гордост обявявам, че докато пиша, аз се наслаждавам на заслужената си награда (каква е - не засяга никого); но не това е главната причина да пиша. Това, което искам да споделя е всъщност огромното, трудно описуемо разминаване между хората вън и вътре (в Мрежата). Нямам предвид профилите в Сураттефтер (извинете за турцизма, но ми се струва по-близък до духа на въпросното нещо). Самият живот сякаш е друг - хората, разговорите, събитията...дори новините сякаш са други. Ако сметнем, че истинският свят е този, в който се казва истината, то трябва да призная, че това е именно виртуалния свят; там новините обикновено се припокриват с фактите - стига да знаеш къде четеш, естествено. За 5 месеца се чувствах като цивилизован човек, попаднал сред диваци. Извинявам се предварително на тези, които биха сметнали, че това се отнася до тях - никого не искам да засегна. Просто няма как да заобиколя темата за повсеместното невежество, царящо сред хората, за които ползването на компютър се изчерпва с "влизане в гугъла". Не мога да се сдържа и ще цитирам само един от диалозите, които ми бе съдено да водя. Жена, чиято работа е свързана със задължително ползване на компютър и постоянен досъп до интернет ме попита "Искаш ли да ти покажа какво кухня ще си правим?" Исках. Тя написа някаква фраза в полето за търсене, после влезе в някакъв сайт и ми показа въпросния модел. "Кой е този сайт?", поинтересувах се аз, защото стоях отстрани на монитора и не виждах добре адресната лента. "Ами гугъл", гласеше отговора. "Ама сайта как се казва?", упорствах аз. "Ами ето го - в гугъла". Не успях да изтръгна нищо смислено от въпросната женица, която (налага се да отбележа) много се гордее с познанията си "по компютри".

Разбира се, далеч съм от мисълта да се оплаквам. Това беше чудесно, плодотворно време, пълно с нови впечатления и необременяващи ангажименти. Обстоятелствата ми дадоха възможност да надникна на място, до което наистина малко хора имат достъп и да имам възможност да го опозная отвътре. Впечатленията, които събрах са достатъчен материал за цял нов блог, но аз няма да злоупотребявам с ничие търпение. Още повече, че част от тях не биха могли да се публикуват сега, тъй като определено ще се засегнат сериозни корпоративни интереси. Може би именно виртуалните лишения, които си наложих, ми помогнаха да обърна внимание не само на общата картина, но и на детайлите; както и да е. Някой ден, някога, когато обстоятелствата се променят, ще напиша своята поредица. Засега единственото, което мога да кажа е: харесва ви или не - Алиса пак ще се заяжда с тези, които го заслужават. На всички останали - ЗДРАВЕЙТЕ ОТНОВО!

 

Коментари  

 
+1 #1 Nightwish El 2010-09-21 19:01
Здравей отново!
А аз се чудех защо така изчезна...
:-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #2 morrt 2010-09-21 22:39
...Цитат:
че едва ли съм липсвала особено на някого
...
На мен ми липсваше особено!
Добре дошла!
:-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #3 frog 2010-09-22 07:21
Не бъди скромна, Алиса - липсваше ни. И добре дошла. :D

Обаче все се чудя на подобни "облози" - кому е необходимо да му се доказваме, като се отказваме от нещо любимо без жизвеноважен повод? От какъв зор? Това не го разбирам или отказвам да го разбера - ми моя си работа е, никой не го бърка. Ничий живот не е застрашен от влизането ни в мрежата или каквито и да е други наши пристрастия, така де. ;-)) Като ми кажат "пристрастена" и какво? Голям праз! На никой не му влиза в работата! :D
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #4 Владимир Иванов 2010-09-22 07:27
Здравей.
Доста дълго отсъствие, но човек, може без много неща.Аз например, успявам вече пет години, да карам без телевизия и не ми липсва. За нета обаче, би ми било по-трудно.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #5 Руми66 2010-09-22 08:36
Здрасти и добре дошла! Ама защо е един такъв е облог. Самият облог е също нещо такова. Иначе ми много приятно че си тук!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #6 Незабравка 2010-09-22 14:58
И аз се радвам, че се върна ..липсваше ни! С огромен интерес ще очаквам още споделено от теб, за времето, прекарано извън Мрежата!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #7 Алиса 2010-09-23 09:00
Благодаря ви за хубавите думи, приятели! Честно казано - и вие ми липсвахте :D
Относно това защо се случи цялата история - не просто, за да се "докажа"; трябваше и аз да знам, за себе си - ами ако се окажеше истина, че не мога без мрежата???;-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #8 Lara 2010-10-24 00:34
Добре завърнала се! :-)
Поздравления за спечеления облог!
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme