Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Кефир и кефирна гъба - част 2
Автор: Алиса   
Събота, 23 Октомври 2010г. 17:55ч.

Как всъщност аз правя кефир

В чист стъклен буркан изсипвам литър прясно мляко. Добре е първо да го стоплите леко на водна баня (в съд с гореща вода за около час), но не е фатално и ако го вземете направо от хладилника. След наливането на млякото, в буркана се слага и кефирната гъба. Ето как изглежда тя измита и готова за "работа".

(Разбира се, тук е извадена заради снимката. Изобщо избягвайте да я държите извън мляко или вода.) Нормално кефирната гъба изплува отгоре и през цялото време може да се види на повърността на млякото. Бурканът се слага на топло; най - добре на водна баня. Внимавайте да не е прекалено горещо, защото кефирната гъба не обича прекалено високи температури - вода от бойлера е напълно достатъчна. Наливате я в подходящ съд (голяма тенджера или кофа с капак), поставяте вътре буркана с млякото, затваряте го с винтова капачка и сте готови.

В студените дни може да се наложи да смените водната баня с топла, щом първата изстине. Млякото само ще покаже дали е необходимо. Може да разклатите буркана, за да се види дали следата, която млякото оставя по стената, е плътна като кисело мляко или лека като прясно. Може и просто да отворите буркана и да се ориентирате по аромата. Млякото с протичаща ферментация има характерен мирис - леко кисел, но нежен и ненатрапчив.

Както виждате приготвянето на кефир е едно от най-простите домакински занимания - далеч по-лесно е от приготвянето на кисело мляко, тъй като отнема съвсем малко време и почти нищо в него не може да се обърка. Все пак съществуват няколко правила, които е нужно да се спазят, за да бъде полученият кефир истински вкусен, а кефирната гъба - винаги "в кондиция".

1. Никога не допускайте до кефирната гъба да се докосват метални предмети!

Металните йони, дори и в малки количества, силно понижават жизнеността на гъбата; в по-големи количества направо я убиват. Това означава при манипулации с нея да не изпозвате лъжица или цедка от метал, както и никакви метални съдове. Идеални за употреба са съдовете от стъкло, евентуално пластмасовите. Чувствителна е - казвам го от личен опит.

2. Чисти съдове

Да, чисти - не стерилизирани до безумие. Освен контактът с метали, другата неприятност, която може да причините на кефирната си гъба, е да я изложите на действието на химикали. Тя се състои от микроорганизми все пак; така че никакъв хлор, никакви препарати за кухненска дезинфекция. Колкото и да ви изкушават - пропуснете ги! Съдовете за кефир трябва да са много чисти, много, ама много добре изплакнати от препарата за съдове и - точно преди употреба - измити с гореща вода.

3. Чисти ръце

Моля никой да не се обижда. Знам, че се разбира от самосебе си, но се чувствам длъжва да го спомена. Не за друго, а защото се сетих за оплакването на един приятел. "Кефирът е точеща се гадно миришеща течност, от която получаваш храносмилателни проблеми". Е, той го каза по - цветно, но не искам да го цитирам точно. Наистина неговият кефир беше станал точно такъв; хората, които беше почерпил, бяха пийнали от любопитство, после се бяха хванали за коремите, а в следващите дни вече обясняваха в различни форуми и на живо, че това прехвалено чудо, кефирът, е пълен боклук.

Нека помним, че кефирната гъба е жива; самият кефир е също жива напитка. Ако внесем в тях нов микроб ( например такъв, който се намира по неизмитите ръце), той ще се "внедри" там и ще промени съществено качествата и на двете.

И така - кефирът е готов!

Сега е нужно да извадим гъбата, защото остане ли твърде дълго в готовата напитка, ще се отрови от продуктите на собствената си обмяна. Ваденето е лесно, защото гъбата и тогава се намира на повърхността на готовия кефир. Вижда се като малка жълтеникава издатина. За да я отстраните, я подхващате внимателно с решетъчна лъжица (не метална!), вдигате и изчаквате докато кефирът, полепнал по нея се стече обратно. Крайно нежелателно е да я тръскате и подрусвате - така може да я разкъсате на части. А ако тези части изпаднат обратно в кефира...е, ще си търсите нова гъба. Не се плашете - малко мляко винаги остава около нея. В този и вид я слагате в съд (не метален!) с чиста вода от чешмата. Тук съм снимала как изглежда веднага след изваждане.

kefirna_gaba2

Кефирната гъба е плътният триъгълен обект долу на снимката, а нещата, плуващи около него са отделени парчета кефир - колкото по - близо е била гъбата, толкова млякото е по - твърдо пресечено. Впоследствие гъбата може да се измие внимателно на тънка струя вода и когато млечните остатъци се отстранят напълно, да се прибере в хладилника, плуваща в чиста вода. Разбира се, идеалният вариант е, ако имате нужда от още кефир, да я сложите в ново мляко. Тогава не е нужно да я миете.

Процесът на ферментация отнема около денонощие по това време на годината. През лятото става значително по - бързо заради по-високите температури; но и в двата случая грижите, които се изискват от нас, са общо няколко минути.

Надявам се да съм обяснила нещата добре. Ако не - пишете в коментарите, ще изясня каквото е нужно.

 

Коментари  

 
+2 #1 Маги 2010-12-04 12:48
Здравейте,
Бих искала да си намеря и аз кефир - дали имате в повече или откъде да взема?
Предварително благодаря, статията ви е много полезна!
с поздрав
Маги
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #2 Алиса 2010-12-04 19:50
Здравейте, Маги.
С кефир можете да се снабдите от всеки, който притежава гъба. Повечето хора нямат против да им доставите мляко, а те да го направят на кефир. Другата възможност е самата вие да си вземете кефирна гъба. Това, разбира се, е по - ангажиращо, защото тя изисква поддръжка, макар и съвсем лесна. По принцип и аз подарявам гъби, но в момента моята гъбка е още малка след последното си делене, а съм обещала на двама души да им дам. Можете да попитате познати там, където живеете - ще се изненадате колко хора притежават кефирни гъби. Разбира се, ако ви се чака, можете да ми оставите някаква връзка чрез формата за контакт "Пиши на Алиса", така че да ви имам предвид за следващото делене на моята гъба. За съжаление промишлено производство на кефир не е възможно и кефирът се приготвя само в домашни условия.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #3 Маги 2010-12-05 15:05
Привет отново!
Много ви благодаря за полезните съвети и статия. Търсех кефирена гъба и сега поръчах от посочената в уикипедия връзка. Дано съм случила на доставчик:)както случих на вашите съвети
Със здраве!
И много предпразнично настроение:)!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #5 dido 2011-04-18 15:41
Коментарът е премахнат от автора на блога.
Моля, пишете на кирилица. Тя е официалната азбука в Страната на Алиса.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #6 Mitko 2011-05-19 18:02
здравейте
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #7 Mitko 2011-05-19 18:10
всъщност имам проблем с кефира откакто спряха парното. Преди ставаше само на топло върху парното м/у 25 и 30 градуса, в тенджерка с капак и все пак не се нагряваше много, но ставаше гъст, със сух каймак отгоре и се цепеше като кисело мляко. Сега не е така - рядък, без каймак и избива вода отгоре. Не зрее. Няма пресният сметанов аромат в началото, нито киселата жилка като почне да зрее. Не образува и мехурчета и пяна като преди. Даже и градус слаб имаше. След около 24 часа отвън, го слагах с дни и седмици наред в буркани в хладилника. Някой дори херметически затварях след като позрееше малко и ставаше. Неразбирам какво става. Моля помогнете, защото съм тръгнал да си купувам котлонче...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #8 Алиса 2011-05-20 19:59
Здравей, Митко. При по - ниска температура съставът на кефирната гъба се променвя, а оттам - и получения кефир. Вероятно е доста студено там, където го правиш. Обикновено през лятото и дори още в края на пролетта става на стайна температурам моят, например, тия дни е готов за по - малко от денонощие. Щом, обаче на гъбата ти и е студено, най - добре слагай съда с млякото на водна баня. Вода от бойлера е достатъчна, за да я стоплиш дотолкова, че да се "почувства" комфортно. Ако имаш време, пробвай да смениш водата на един - два пъти, за да остане млякото еднакво топло за няколко часа. Ако не - просто остави съда в гореща вода в най - топлата част на дома. Дори ако равновесието на кефирната гъба се е изместило (както изглежда от описанието ти), то за няколко дни би следвало да се върне към предишното и кефирът ти да добие предишния сметанен вкус.
Успех! И пиши как се получава :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #9 Маргарита 2011-06-06 00:10
Здравейте, Алиса, ще ви бъда много благодарна, ако мога да взема гъба от вас (готова съм да почакам, ако в момента нямате) - бихте ли ми писали по имейла дали е възможно ?
Благодаря!
Поздрави, Маргарита
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #10 Митко 2011-06-19 12:44
Аз имам малко гба за даване...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #11 Алиса 2011-06-24 11:06
Митко, видял си, че Маргарита иска гъба, но аз в момента нямам в повече. Ако тя не е против, ще те свържа с нея.
Маргарита, ако сте съгласна (или не) да дам мейла ви на Митко и да се разберете как да ви прати кефирна гъба, моля - пишете тук.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-2 #12 ianichka 2011-06-24 22:04
Здравейте! Пия от това мляко вече 3 дни. Майка ми каза, че в началото ще се изострят симптомите на заболяването ми (имам цистит) както казах съм едва на 3тия ден и днес получих доста обилно кръвотечение. Това нормално ли е? Не е ли твърди рано?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #13 Алиса 2011-06-24 23:30
Рано??? За какво?
Яничка, кефирът е една полезна и вкусна ХРАНА. Не лекарство или нещо подобно. Кръвоизливите се лекуват от квалифицирани медицински лица и това, което със сигурност трябва да направиш е да потърсиш точно такова!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+4 #14 Дари 2011-06-30 16:48
Ако някой има нужда от гъба мога да му изпратя, жал ми е да я хвърлям
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #15 любомир тончев 2011-06-30 20:22
Дари,аз из имам нужда но незнам дали си
от София,ако си посочи адрес откадето
мога да я взема.Любо
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #16 гери 2011-08-01 21:28
Здравей Дари,

търся си спешно от гъбата, моля те пиши ми, ако имаш още за раздаване,а и от кой град си :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #17 Русев 2011-08-08 15:06
От фирмата Генезис в Слатина, София започнаха да продават закваска за кефир, но не е с кефирна гъвал Някой да знае нещо повече. Аз търся кефирна гъба, моля ько знаете пишете.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #18 kremena 2011-08-10 19:20
Невалиден линк!
*Редактирано от Алиса
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #19 Дари 2011-08-11 12:05
Аз не знам нищо нито за фирмата, нито какво е "гъвал", но все още подарявам гъба :)От София съм - за контакт
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #20 djidjim 2011-09-08 22:43
Здравейте,от известно време пия кефир,нося си го навсякъде ако се налага да пътувам.при едно от пътуванията ми до село съм го забравила ....и да не се ферментира много на следващия ден помолих да го сложат в хладилника.....но за моя жалост нещо изглежда се развали .вече не става такава къста смес при ферментацията,даже не може да се каже че се получава някаква ферментация/....няколко дена все сменям млякото '' ферментиралото'' го изхвърлям. Има ли някакъв начин да си възвърне старите качества или ще е подобре да си намеря нова кефирна гъба?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #21 Albena 2011-10-03 13:41
Цитирам Маги:
Здравейте,
Бих искала да си намеря и аз кефир - дали имате в повече или откъде да взема?
Предварително благодаря, статията ви е много полезна!
с поздрав
Маги

Аз мога да ти дам след 2 седмици.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #22 mrusev 2011-10-03 15:56
Имам въпрос: Продава се закваска за кефир, как мислите същото ли е като това, което се получава от гъбата. И аз търся гъба. Поздрави!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #23 Дари 2011-10-04 13:22
Мога да ти подаря гъба, мейлът ми е , пиши ми да се разберем, ако все още имаш желание да гледаш кефир.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #24 Орлин 2011-11-27 20:13
Здравейте,
Преди повече от година се сдобих с кефир и останах изключително доволен от неговите качества. За съжаление отсъствах за няколко месеца лятото и останах без кефир. Сега имам голямо желание да се сдобия отново. Някой може ли да ми изпрати?
от Варна съм
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #25 Дари 2011-11-28 14:08
Орли, мога да ти изпратя от Сф, стига да не ти е скъпо по куриер - около 10-на лв. Ако не се отзеве някой по-наблизо ми пиши на мейла за уточняване на подробности.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #26 Георги 2011-12-05 01:17
Цитирам djidjim:
Здравейте,от известно време пия кефир....но за моя жалост нещо изглежда се развали .вече не става такава къста смес при ферментацията,даже не може да се каже че се получава някаква ферментация/....няколко дена все сменям млякото '' ферментиралото'' го изхвърлям. Има ли някакъв начин да си възвърне старите качества или ще е подобре да си намеря нова кефирна гъба?
Здравей,аз също имах подобен проблем с мойта гъбка,но тя излезе много желязна :) след като не я бях ползвал няколко месеца и стоеше в една и съща вода се беше почти скапала,но я премивах няколко пъти и я оставях в чиста вода да престоява.След това започнах и по-малко мляко да и давам,в началото имаше вкус на повръщано,но след 4,5 повторения стана както беше в началото изрядно чиста и продукта който получавам е с идеален вкус,та не са толкова болнави,стига да знаеш какво да правиш с нея.Успех на всички :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #27 Юлия Савова 2011-12-07 12:31
Интересувам се от кефирената гъба. Ако има някой, който раздава, моля да ми прати по куриер - . От Варна съм. Някой може ли да ми каже дали заквасеното мляко може да се дава на деца?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #28 adi 2011-12-19 19:10
родавам такава гъба , който има интерес да ми пише на
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #29 Premiumbet 2012-01-02 17:15
Подарявам кефирни гъбички, моля не злоупотребявайте: 0877521248 Елена
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #30 Митко 2012-01-07 21:33
Какво ще рече: "Не злоупотребявайте"?
Имам една малка голяма болка и тя е, че от доста време на сам кевифа ми се пресича и вече гъбата е много изтощена - страх ме е да не я загубя... Моля помогнете. Готов съм да дам една макар и не много голяма част от нея, но все пак се надявам на някаква помощ. Молбата ми е искрена, благодаря.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #31 Алиса 2012-01-07 21:45
Митко, кефирната гъба е много издържлива. Със сигурност твоята може да се възстанови. Ако искаш кажи как точно правиш кефира - съдове, температура, количество мляко..., а ние ще помагаме.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #32 слънце 2012-01-07 22:00
Цитирам Albena:
Цитирам Маги:
Здравейте,
Бих искала да си намеря и аз кефир - дали имате в повече или откъде да взема?
Предварително благодаря, статията ви е много полезна!
с поздрав
Маги

Аз мога да ти дам след 2 седмици.

:-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #33 Митко 2012-01-08 12:59
Е истина е че бърках с млякото - малко слагах, на границата, и до скоро ставаше даже и с по-малко мляко, щото го увеличих, щото гъбата излизаше отгоре, набъбнала и оставаше за някакви часове така полу суха. Освен това веднъж седмично го правех, като останалото време гъбата стоеше във вода. Много са дребни зърната, което може би показва недохранване, а и понеже я стискам в марля, може би е и от това. Температурата е стайна и така е ставал прекрасно преди, прощавай, но на водна баня когато пробвах, при това много топлата и все пак не гореща вода (както ти каза преди) се пресече зверски - не става така съжалявам...
Мога да дам макар и не много от нея, ако някой иска...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #34 Mitko 2012-01-09 13:37
Така и така съм се хванал - да го играя докрай. Мисля и да го продавам (течността, не гъбата). За това не мога много квас да дам. Но остава дерта с изцелението.
Мисля, без да искам се отказах от получаването на предизвестия за нови коментари.
Пишете нещо там...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #35 Алиса 2012-01-30 12:08
Митко, няма да загубиш гъбата. Кефирната гъба е ужасно издържлива гадина. :-) Този месец моята замръзна - беше прибрана във вода, а храдилникът се престарал и в чашата вместо вода и гъба се оказа гъба в ледено блокче.Извадих я, оставих я на студено да се размрази и тя взе, че оживя. А иначе - ако гъбата ти продължава да ти се струва в недобро състояние, просто я "експлоатирай" всекидневно. Всеки ден в половин литър мляко и ще закрепне за нула време. Ако пък намериш пазар на самия кефир - още по-добре. Има доста хора, които биха си купили, но не им се занимава с поддръжка на гъби.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #36 Краси 2012-02-11 02:26
Здравейте в момента имам доста гъба за раздаване. Намирам се в Пловдив, но мога да я изпратя и по куриер. Тел. 0897 930 005
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #37 Кали 2012-02-11 20:31
Здравейте,аз също в момента мога да дам от гъбата.От Варна съм.Който желае да пише
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #38 Юлия 2012-08-01 21:28
Имам гъба за даване. От Варна съм. Пращам по куриер. Тел.: 0895/858576
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #39 Мирослав 2012-09-25 11:52
Здравейте,
от София съм и искам да закупя жива закваска. тел.0899996765
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #40 Маня 2013-01-24 23:51
Привет, ако някой от Варна има от кефирната гъбка , моля да сподели с мен 0884832467
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #41 Юлия 2013-01-25 10:47
Имам в повече кефирна гъба, който желае да ми се обади на тел. 0895/858576 или да ми прати мейл:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #42 Маня 2013-01-25 17:56
ако някой има в повече от гъбата мога да разменя за Комбуча – чудотворната чаена гъба
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #43 Васи 2013-04-12 23:11
Здравей Алиса, преди време ми подариха кефирна гъба и правех кефир всеки ден - дъщеря ми много го обича. Но сега по време на постите не можем да консумираме кефир и съм прибрала гъбата в хладилника в съд с вода, затворена с капак. Забелязах, че по крайчетата се е появило лилаво оцветяване. Дали ще се оправи като започна да я слагам в мляко. Колко често трябва да сменям водата (или е по-добре да я съхранявам в мляко?) Благодаря ти много!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #44 Алиса 2013-04-14 23:38
Здравей, Васи. Кефирната гъба може да се съхранява във вода и на хладно за известно време, но когато става въпрос за продължителен период по - удачно е да я съхраняваш в мляко. Все пак млякото е естествената ѝ среда. Аз също не използвам гъбата по време на пости - тогава я държа в буркан с мляко в хладилника и периодично (примерно веднъж седмично) проверявам състоянието на млякото. Ако е ферментирало, сменям млякото. Така полученият кефир не е особено вкусен, макар и все така полезен - обикновено го давам на животните (кучката умира за него). Според мен това е най - добрия начин на съхранение, защото така кефирната гъба е готова за работа в момента, в който я сложиш в мляко на стайна температура. Ако е стояла във вода повече от седмица - две, на гъбата е нужно време да се възстанови и често първият кефир не става вкусен и няма нужната консистенция. С две думи - съхранявала съм кефирна гъба в мляко и хладилник в продължение на месеци - понася ѝ отлично. Все пак преди да я пренесеш в млякото я промий внимателно няколко пъти с чиста вода.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #45 Ева 2013-05-22 22:48
Здравейте,

Аз от 3-4 дена имам кефирена гъба, но изобщо не бях наясно какво да правя с нея. Дадоха ми я в едно бурканче с малко вода. Първия ден я забравих в стаята. След това я извадих от водата , измих я и я сложих в малко мляко ( Верея) в хладилника, като си мислех, че така става кефира, а то трябвало на топло. Сега като прочетох я извадих, стоплих около 300мл домашно овче мляко и я сложих в топлото мляко, в един буркан с капачка. Имам няколко въпроса, колко трябва да е топло млякото? Аз го направих топличко, не да пари, но не и хладко. Моята гъба е голяма колкото тази на първата снимката, толкова голяма ли трябва да я поддържам, в смисъл, че като порасне и мога да дам порасналата част на някой, така ли? За тази големина гъба, колко мляко й е нужно? Трябва ли да е сварено млякото?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #46 Ева 2013-05-22 22:58
Ох, сега се сещам, че като го извадих от водата първия ден и не знаех, че не трябва да се докосва до метални предмети и май го измих в метална цедка :( Убила ла ли съм я гъбата? Да си търся ли нова или има начин да се оправи това?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #47 Юлия 2013-05-22 23:12
Здравей, Ева! Учудвам се как са ти пратили гъба без указания. Обрекли са я още при изпращането. Аз винаги я изпращам с подробна информация. Направила си поредица от грешки - млякото не се затопля, когато се слага гъбата, през лятото е добре да е в хладилник през деня, защото температурата в стаята не трябва да е по-висока от 21-22 градуса, млякото трябва да е сварено и охладено, никакви метални цетки и лъжици, измива се с преварена охладена вода или минерална/изворна. Ако имаш допълнително въпроси ми пиши на мейл: или ми звънни на телефон: 0895/858576.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #48 Ева 2013-05-24 00:02
Това означава ли, че гъбата ми е умряла? Днес видях, че се е подквасило млякото , но се беше получил мноо цвик, все едно се беше пресякло. Изхвърлих го, измих гъбата и я сложих пак в малко мляко и в хладилника, за да се възстанови. Дали е възможно това?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #49 Юлия 2013-05-26 22:03
Не мога да кажа дали е умряла, но би трябвало да е сериозно увредена. Провери дали е омекнала и дали има слуз по нея. По принцип трябва да е твърда като зрънцата на карфиол и да не се лигави.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #50 маги 2013-07-01 12:57
ако някой има кефирна гъба в повече,моля да ми изпрати.търся от известно време и току -що откривам форума.благодаря на Алис за полезните съвети.поздрави-0896320721
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #51 Иван 2013-07-18 22:27
Цитирам маги:
ако някой има кефирна гъба в повече,моля да ми изпрати.търся от известно време и току -що откривам форума.благодаря на Алис за полезните съвети.поздрави-0896320721

Пишете ми на , в момента имам възможност да ви изпратя кефирна гъба.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #52 Ани Георгиева 2013-08-30 11:08
Сестра ми на 40г.пи кефир,престоял 3-4дни в хладилника и полу4и световъртеж,раздвоено зрение и халуцинации,загъба на равновесие.Дали може да е от него?Спряхме го веднага.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #53 Иван 2013-08-30 22:11
Цитирам Ани Георгиева:
Сестра ми на 40г.пи кефир,престоял 3-4дни в хладилника и полу4и световъртеж,раздвоено зрение и халуцинации,загъба на равновесие.Дали може да е от него?Спряхме го веднага.

Аз държа готовия кефир в хладилника със дни и дори до седмица - нямам никакви проблеми.
От текста ви не става ясно дали кефирът е престоял в хладилника заедно с гъбата в него или преди това сте го отделили.
По-нагоре в постовете е описано подробно как да се грижим за гъбата и каква да е технологията на производство на кефир. Само с две думи - когато преработващото се мляко стои в хладилника - работят дрождите (обичат хладинката), а те произвеждат алкохол (!!!!). Количеството на алкохола не е голямо, но все пак е около 2-3% понеже всичко вътре е живо никога не е едно и също.
Т.е. може да се дължи на алкохола (и държането в хладилника), ако сестра Ви не понася алкохол.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #54 Valjelez 2013-09-20 21:41
Привет!Когато прецеждам кефира от гъбата има слюз-това нормалноли?Ако не е нормално как мога да го отстраня
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #55 Иван 2013-09-22 14:47
Цитирам Valjelez:
Привет!Когато прецеждам кефира от гъбата има слюз-това нормалноли?Ако не е нормално как мога да го отстраня

Нормално е да има "слуз" - това не трябва да Ви притеснява. Също така е нормално, преди всяко поставяне в новото прясно мляко, гъбата да се промива от тази слуз и от други осатъчни продукти на ферментацията. При това е недопустимо изпалзването на миещи прерарати! Препоръчително е да не се ползва и чешмяна вода, поради постоянното хлориране (хлорът унищожава бактериите), а преварена предварително и изстинала (под 30 градуса примерно).
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #56 marian 2013-10-19 15:06
Някой пробвал ли е с заквакските за кефир,които се продават по биомагазините,разива ли се гъба след това ?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #57 Нина 2013-11-27 22:33
И по моята гъбка се появи слуз.Мия я с чешмяна вода,но някои от зрънцата не се отмиват.Не знам дали това е нормално или се е заразила с нещо?Иначе всеки ден сменям млякото.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #58 nataliq 2014-02-04 11:52
zraveite ,ot tri dni imam tazi guba ,i samo purviqt put se poluchi kefir ostanalite dva ne ,pravq go po posocheniqt nachin .
Zashto ne se poluchi kefir kude mi e greshkata
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #59 Иван 2014-02-07 15:07
Цитирам nataliq:
zraveite ,ot tri dni imam tazi guba ,i samo purviqt put se poluchi kefir ostanalite dva ne ,pravq go po posocheniqt nachin .
Zashto ne se poluchi kefir kude mi e greshkata

"Правя го по посоченият начин" е много общо казано. Опишете точно. В постовете има подробни инструкции как да постъпите правилно.
Само да Ви обърна внимание, че за отличен резултат прясното мляко трябва задължително да е от живо животно ;-). Искам да кажа, че в магазините се продава какво ли не - с консерванти, със заместители, т.е. с Е-та и всякакви примеси, а гъбата не е всеядна, като човека - иска си прясно мляко натурално и туй то.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #60 Анна 2014-04-02 08:45
Здравейте, моля за помощ!
Гъбите ми започнаха да се лигавят много! Дали не са болни? Иначе много бързо растат! Какво да правя за да ги излекувам? Дали не се е заразила от суровото мляко- без варене- което слагам от време на време?!
Благодаря предварително!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #61 Иван Иванов 2014-04-02 23:37
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВАРИ МЛЯКОТО !!!!!! След това се оставя да изстине до към 20-22 градуса и тогава заливайте гъбата - може да е по-студено, но не се препоръчва да е по-топло от това.
Ако купувате мляко от магазина внимавайте за ментета, консерванти и изтекъл срок за годност.
Гъбата измийте с преварена хладка вода, след това залейте с мляко и оставете да втасва 36 часа на прохладно и тъмно място, но не в хладилника. Ако после още има слуз, повторете.
Запомнете, че когато кефирът втасва в хладилника се образува повече слуз, което се дължи на дрождите.
След ферментационния период отделете гъбата от готовия кефир - имам познати, които държат всичко заедно докато употребят кефира, но тогава ферментация продължава и понеже съхранението е в хладилника се образува повече слуз.
Успех!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #62 Плочки за баня 2014-04-09 08:39
От скоро научих за този вид гъби.Чувала съм и за едни,които са си живи и ги отглеждат с прясно мляко,което след време трябва да пиеш и ако имаш проблеми с корема и някакви такива ти минавало.Не знам до колко е достоверна тази информация тъй като лично не съм ги използвала.Сега ме е заинтригувала кефира и много искам да си намеря.Не знаех, че за да я отстраним, трябва да я подхванем внимателно с решетъчна лъжица и да вдигнем и изчакваме докато кефирът, полепнал по нея се стече обратно. Малко звучи неприятно,но все пак за да е толкова търсена има защо.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #63 Зори 2014-04-10 11:17
Здравейте!
Търся от някой да ми даде гъба, защото преди време имах и докато я бях оставила в хладилника с вода за известно време, мъжът ми я изхвърлил. Моля пишете ми ако можете да ми дадете, аз съм от София.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #64 Ваня 2014-04-16 09:08
Здравейте, имам кефирна гъба за подаряване. Получаването-лично или чрез куриер.Ако желаете, пишете ми на .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #65 Алиса 2014-04-24 18:45
Цитирам Иван Иванов:
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВАРИ МЛЯКОТО !!!!!! След това се оставя да изстине до към 20-22 градуса и тогава заливайте гъбата - може да е по-студено, но не се препоръчва да е по-топло от това.
Ако купувате мляко от магазина внимавайте за ментета, консерванти и изтекъл срок за годност.
Гъбата измийте с преварена хладка вода, след това залейте с мляко и оставете да втасва 36 часа на прохладно и тъмно място, но не в хладилника. Ако после още има слуз, повторете.
Запомнете, че когато кефирът втасва в хладилника се образува повече слуз, което се дължи на дрождите.
След ферментационния период отделете гъбата от готовия кефир - имам познати, които държат всичко заедно докато употребят кефира, но тогава ферментация продължава и понеже съхранението е в хладилника се образува повече слуз.
Успех!

Не е необходимо гъбата да се мие с преварена вода, поне аз я мия винаги на течаща вода от чешмата. Микробната асоциация е достатъчно стабилна, за да не я притеснява водата от водопровода. Относно температурата - кефир става и с мляко от хладилника, просто процесът е по-бавен. Иначе, наистина трябва да се внимава с млякото - като тест дали е подходящо аз използвам котката - има млека, до които не се докосва, такива, които просто яде и такива, на които се нахвърля. Сещате се, че предпочитам последните. Ако млякото е домашно, от самосебе си се разбира, че трябва да е сварено, но това важи за всякакъв вид употреба. Изобщо, не вярвам да има някой, който би пил или предложил на семейството си непреварено домашно мляко, при условие, че в България заболеваемостта от туберкулоза по кравите е по-скоро норма, отколкото изключение.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #66 Иван Иванов 2014-04-25 11:58
Цитирам Алиса:
Не е необходимо гъбата да се мие с преварена вода, поне аз я мия винаги на течаща вода от чешмата. Микробната асоциация е достатъчно стабилна, за да не я притеснява водата от водопровода.


Водата може да не се преварява, ако става за пиене - т.е. не е замърсена или прехлорирана, както в не едно и две селища, където пият вода само от магазина.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #67 Росица Минкова 2014-05-07 23:37
Здравейте !Искам да попитам-вчера получих гъбката във едно пликче ,придружена с подробни инструкции.Пише,че като я получа,трябва да я сложа във 500 грама вода с три лъжички захар.Така,дотук добре.Само че това което ме притеснява е,че има кремав цвят и доста разпръснати зрънца .А всички казват ,че трябва да е цяла и да се внимава да не се разкъса.при мене има една цяла,около една чаена лъжичка,а другото са зърна.всичко ли трябва да прехвърлям в млякото?Дали ще излезе нещо от тези дребоси? ;-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #68 Алиса 2014-05-08 14:38
Цитирам Росица Минкова:
Здравейте !Искам да попитам-вчера получих гъбката във едно пликче ,придружена с подробни инструкции.Пише,че като я получа,трябва да я сложа във 500 грама вода с три лъжички захар.Така,дотук добре.Само че това което ме притеснява е,че има кремав цвят и доста разпръснати зрънца .А всички казват ,че трябва да е цяла и да се внимава да не се разкъса.при мене има една цяла,около една чаена лъжичка,а другото са зърна.всичко ли трябва да прехвърлям в млякото?Дали ще излезе нещо от тези дребоси? ;-)

Малко зле се е почувствала кефирената гъбка от престоя си на сухо. Според мен е по-добре да я сложиш по-бързо в мляко, защото това е естествената ѝ среда. Сложи я в половин литър мляко, когато то ферментира, я измий и я сложи в ново мляко. Първите пъти кефирът няма да е вкусен. Качеството на получения кефир ще ти подскаже кога гъбката се е възстановила напълно. Разпръснатите зърна също са знак, че гъбата страда. Можеш да ги сложиш в млякото, те ще участват във ферментацията, но вероятно ще останат в самия кефир. Ако големината на гъбата ти е колкото чаена лъжичка, то това си е доволно голяма гъбка. Според мен ще се оправи. Успех! :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #69 Иван Иванов 2014-05-09 14:34
Отговор на #67 Росица Минкова:
Алиса дава много добър съвет. Съвсем пресен е моят опит със силно увредена гъба. По време на великденските пости оставих гъбата във вода в хладилника за около 40 дни. ГОЛЯМА ГРЕШКА!!!! Резултатът беше същият кремав, почти жълт цвят, никаква слуз и раздробена структура. Даже и миризмата беше неприятна, като на старо плесенясало сирене.
Реанимацията на "пациента" извърших по описаният от Алиса начин - с малки дози, редовно подменяно сварено прясно мляко. След първите три смени се отчаях дотолкова, че си набавих свежа гъба, но ми дожаля за старата и продължих на всеки 24 - 36 часа да сменям млякото. В същото време редувах местата за съхранение - една смяна на тъмно в килера, а следващата - в хладилника пак на тъмно.
След около седмица и половина - две гъбата се възстанови идеално и даже започна бързо да нараства.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #70 Иван Иванов 2014-05-09 14:49
ВАЖНО - след третата смяна на млякото за реанимация избрах по-едрите зрънца - с диаметър 1 см и повече!!!! Това отделяне направих защото предположих, че в тези по-едри структури е по-вероятно да са се съхранили живи и пълноценни бактерии и дрожди. По време на първите три цикъла се получаваше много бързо пресичане на млякото - за 1-2 часа, след което то просто се вмирисваше на прокиснало. Сега мога да кажа, че това се дължеше на мъртвите структури от гъбата и микроорганизмите, които са се хранили с тях.
Желая на всички успех!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #71 Росица Минкова 2014-05-09 19:15
Благодаря за съветите !! :-) Аз малко трудно намирам блога,затоза писах на Е-Mail. :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #72 Росица Минкова 2014-05-09 19:35
Имам един въпрос( дано да не излезе смешен).Вярно ли е ,че за да има лечебни качества,кефира трябва да е подарен,а не купен.На мен ми представляваше голяма трудност да намеря дарител.Живея във Валенсия ,и тука явно тази гъбка не е толкова позната.Най накрая намерих една фирма която ми го изпрати по куриер.
Не ми се струва логично.Кефира си е кефир,независимо как е получен.Но все пак,щом е жива материя ....
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #73 Иван Иванов 2014-05-10 17:07
Цитирам Росица Минкова:
Имам един въпрос( дано да не излезе смешен).Вярно ли е ,че за да има лечебни качества,кефира трябва да е подарен,а не купен.
Не ми се струва логично.Кефира си е кефир,независимо как е получен.Но все пак,щом е жива материя ....

Правилно. Не е логично, но когато човек вярва в нещо е способен на чудеса :-)
Вероятно поверието се поддържа от разликата в отношението към продукта на дарителя и търговеца. Първият дарява със сърцето си без да очаква материална облага, а вторият се води преди всичко от нея и малко се интересува от състоянието на гъбата в случая, а може и да е просто невежа.
За да има лечебни качества кефирът, причина е ОТЛИЧНОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ НА МИКРООРГАНИЗМИТЕ В ГЪБАТА, което пък се постига от добър и грижовен стопанин и добро мляко.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #74 Зорница Алексова 2014-05-22 16:57
Имам кефирна гъба за подаряване , моля пишете на
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #75 татяна 2014-10-16 20:04
Здравейте,много бих искала да се здобия с такава гъба,ако някой има за продаване,подаряване нека ми пише на агодаря предварително....
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #76 Люба 2014-10-20 15:09
Здравейте,някой може ли да ми даде кефирна гъба? Моля, пишете ми на мейл
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #77 Алиса 2014-11-01 00:38
Здравейте, Татяна и Люба. За гъбата ще е по-лесно да не пътува много, затова може да напишете откъде сте, за да може ако някой от същия регион има кефирна гъба за подаряване, да се свърже с вас. :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #78 Алиса 2014-11-02 15:15
Момичета, предлага се кефирна гъба:alisaland.eu/.../....
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #79 aleksandar 2014-11-09 17:25
Цитирам Дари:
Ако някой има нужда от гъба мога да му изпратя, жал ми е да я хвърлям

zdr kak moje dase svaja steb dami email ili tel moqt email ee
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #80 Mimi 2014-11-15 03:56
Здравейте! Търся си кефирна гъба. От София мога да я взема лично на 20 или на 21.11.2014г. Моля, обадете се, ако имате от
гъбата в повече: 0887-286-306. Благодаря предварително
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #81 Лили 2014-12-22 12:44
Здравейте! Дарявам кефирна гъба. Живея в София. Пишете на
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #82 смесители магазин 2014-12-22 14:39
Беше ми доста интересно и любопитно да видя как точно се прави една подобна гъба, надявам се да успея и аз да постигна този ефект, който виждам от тук.Благодаря ви за подробното описание.Надявам, се че ще ми бъде достатъчно.Все пак ако не успея да постига, надявам, се че някой ще ми даде или по скоро продаде иначе няма как да се случи.В този живот нищо безплатно няма и всеки плаща по един или друг начин.Надявам се да имат е много потребители и да ни пишете с новости.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #83 Иван Иванов 2014-12-22 18:17
ПОДАРЯВАМ кефирна гъба. Живея в София. За контакт
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #84 марияна 2015-08-03 09:01
Търся кефирена гъба и много ще съм благодарна ако някой ми изпрати.Може да ми пишете на адрес
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #85 Петя 2015-09-17 21:45
Здравейте, от няколко дни имам кефирна гъба и кефира ми се получава много добре. Днес обаче кефира в буркана стоеше с разделен цвик. Прецедих го, първо излезе цвика, а после и млякото, което доста се беше сгъстило. В крайна сметка като го разбърквах си стана както и предните дни. Все пак нормално ли е така да се "разслоява"?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #86 Иван Иванов 2015-09-18 00:19
Цитирам Петя:
Здравейте, от няколко дни имам кефирна гъба и кефира ми се получава много добре. Днес обаче кефира в буркана стоеше с разделен цвик. Прецедих го, първо излезе цвика, а после и млякото, което доста се беше сгъстило. В крайна сметка като го разбърквах си стана както и предните дни. Все пак нормално ли е така да се "разслоява"?

Здравейте!
Сещам се за три причини:
1. Ферментацията е протекла по-бързичко защото сте залели гъбата с топло мляко - над 30 градуса, или след това се е стоплило.
2. Млякото е престояло в хладилника 3-4 дни, взето е от магазинната мрежа в края на срока му на годност или пък не е било преварено - в него вече са се развили микроорганизми различни от гъбните.
3. Използвали сте прибори, носители на някакви бактерии или плесени (малко вероятно)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #87 Петя 2015-09-18 08:19
Здравейте, благодаря за бързия отговор.
Нито едно от трите неща не се е случило (естествено няма как да съм 100% сигурна за 3-тото но все пак..) Единственото с което, мога да го свържа е, че стоеше на стайна темп., а вчера беше доста топло.
И другото нещо, което ме притеснява е че бях напълнила буркана почти до горе с мляко, а разбрах че не трябва.
А според вас (при положение че на вкус е ОК) дали е годно за консумация или по-скоро не? И мога ли да продължа да използвам гъбата-тя беше пораздробена?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #88 Иван Иванов 2015-09-18 11:33
[quote name=""]Здравейте, благодаря за бързия отговор. /quote]
Здравейте, Петя!
Щом вкусът му Ви допада по-скоро си е добър. Ако все пак ссе съмнявате, дайте на котката или кучето - те ще са доволни.
Вариант 2 - преварите го- ще стане на извара,чудесна закуска за всички ;-)
В подобен случай го прецеждам,отцеденото посолявам и оставям в хладилника за няколко дни. Получава се чудесно меко сирене, каквото правеха преди много години в мандрите - сирене в тулум.
Ако гъбата ви се струва наранена, при следващото зареждане оставете буркана с млякото и гъбата да ферментира 10-12 часа и после преместете в хладилника. Ферментацията ще се забави и ще има малко по-различен вкус, но това ще помогне да се възстанови. Може да го прилагате по-често.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #89 Петя 2015-09-18 11:44
СУПЕР!
Много благодаря! Не знаех, че може полученият кефир да се преработва. Ще пробвам със сигурност :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #90 Йончо 2015-09-25 22:36
Лекар ми препоръча употребата на кефир,така че търся кефирена гъба. Независимо дали срещу заплащане или не. Пловдив, тел 0889104220. Благодаря ви предварително.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #91 Иван Иванов 2015-09-25 23:00
Цитирам Йончо:
Лекар ми препоръча употребата на кефир,така че търся кефирена гъба. Независимо дали срещу заплащане или не. Пловдив, тел 0889104220. Благодаря ви предварително.

Здравейте, Йончо! На ми посочете адреса, на който да изпратя гъбата с куриер, най-рано в понеделник ( получавате на следв. ден). Заплащате само доставката според тарифата на куриера. На Ваше разположение съм и чакам контакт!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #92 Йончо 2015-09-29 15:53
Днес получих гъбата! Сърдечни благодарности на г-н Иван Иванов!!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #93 Стилян Георгиев 2015-10-27 21:03
Здравейте,аз също имам нужда от кефирена гъба!Ако някой може да ми изпрати, ще съм му сърдечно благодарен. Ще заплатя за услугата не е проблем.Благодаря на отзовалите се предварително!Поздрави!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #94 Иван Иванов 2015-10-27 21:17
Цитирам Стилян Георгиев:
Здравейте,аз също имам нужда от кефирена гъба!Ако някой може да ми изпрати, ще съм му сърдечно благодарен. Ще заплатя за услугата не е проблем.Благодаря на отзовалите се предварително!Поздрави!

Пишете на мейла ми, да уточним адреса на доставка, по-горе го има.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #95 Яна Стефанова 2015-11-04 21:30
Може ли който има размножена гъда...да ми помогне да имам...Благодаря трябва ми спешно...това е номера ми 0898730 165
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #96 Иван Иванов 2015-11-07 21:59
[quote name="Яна Стефанова" 0898730 165
Госпожо Яна Стефанова, постъпихте крайно некоректно, като отказахте да получите от куриера изпратената от мен кефирна гъба!!!! Постъпих изцяло според предварителната ни уговорка по телефона, като изрично Ви уведомих, че не желая никакво друго заплащане, освен да платите разноските за доставка на куриерска фирма. Обръщам Ви внимание, че аз и куриерската фирма изпълнихме най-добросъвестно своите задължения, всеки според декларираните предварително условия, които Вие приехте предварително с устно изказано съгласие.
Не знам какви са причините да се откажете в посления момент, тъй като не приемате позвъняванията ми, а това което ми предаде куриера е крайно несвързано. Мисля че няма причина , която не бих приел, дори и просто необясним порив, стига да бъда уведомен своевременно и по подобаващ начин. Така щеше да е коректнио. Но не го направихте
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #97 Лучия Манолова 2015-11-13 17:37
Здравейте, има ли някой от София, който е развъдил повечко от гъбката, за кефир, че моята нещо се промени(развали). Миналата година имах толкова много и се чудех какво да я правя. Растеше като луда, а сега я нямам вече.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #98 Юлиян Йорданов 2016-01-14 21:29
Здравейте, ще се радвам ако някой ми помогне да си намеря кефирна гъба, защото мойта нещо се поболя, благодаря предварително
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #99 Милена Генева 2016-02-21 17:01
Всички онези, които си търсят кефирна гъба,аз мога да им изпратя.Пишете на e-mali , моля!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #100 Марин Маринов 2016-03-09 11:28
От Плевен съм и имам кефирени гъбки за подаряване. Ако някой желае да ми се обади тел;0886129133
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #101 Анета 2016-03-11 10:59
Моля ако някой може да ми изпрати от тибетската гъба за кефир нека ми се обади на тел.0884142620,аз съм от Русе.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #102 Desi 2016-03-15 21:46
Цитирам Милена Генева:
Всички онези, които си търсят кефирна гъба,аз мога да им изпратя.Пишете на e-mali , моля!


Бихте ли дали имейл?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #103 Zlatina 2016-03-17 11:43
Цитирам Милена Генева:
Всички онези, които си търсят кефирна гъба,аз мога да им изпратя.Пишете на e-mali , моля!

Ако имате от кефирената гъба,моля пишете ми за да поръчам
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #104 Zlatina 2016-03-17 11:53
Или ми напишете телефонен номер за да ви се обадя,моят е 0878560823
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #105 Zlatina 2016-03-17 12:00
moqt e-mail e
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #106 Zlatina 2016-03-17 12:33
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #107 Миглена Енчева 2016-05-07 08:10
Здравейте,и аз си търся кефирна гъба.Ако някой има за раздаване,ще съм много благодарна,ако се свърже с мен на имейл
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #108 Станимир 2016-05-13 21:21
Как да разбера дали кефирната гъба умира?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #109 Станимир 2016-05-13 21:27
Току що си намачках банан и го залях с кефир. Страхотно е! :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #110 Панайот 2017-07-29 15:22
Зравейте, как мога да се сдобия е кефирна гъба?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #111 Иван 2017-07-30 09:18
Обадете ми се и ще се сдобиете с кефирна гъба.0899797699
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #112 Марин Маринов 2017-08-09 16:38
Преди време майка ми по невнимание изсипа гъбките в мивката заедно с преварената вода в която ги съхранявам след което бързо ги събра, въпроса ми е трябва ли да си търся други гъбки. Сега кефира става но се разслоява, отдолу остава вода а в по голямата си част гъсто мляко.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #113 Марин Маринов 2017-08-09 17:05
П.п. Мивката беше метална, но предполагам че кефира ми се разслоява така от жегата. Имам и друг въпрос преди когато не правех кефир съхранявах гъбките в хладилника в буркан с сварено прясно мляко но то също бързо ставаше на кефир и понякога го държах така по седмица и повече. Сега го държа в преварена вода в хладилника кое е по правилно.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #114 Алиса 2017-08-09 19:59
Здравей, Марин, Добре дошъл в Страната на Алиса. Кефирната гъба се съхранява във вода, ако известно време няма да я ползваш. Особено в горещите дни, слагайки я в мляко, задължително ще получиш кефир. Това те задължава да подменяш млякото често, за да не се трови гъбката от собствените си метаболити. Принципно по-добре за гъбата е да стои в мляко - това е естествената ѝ среда. Ако искаш да ѝ осигуриш идеална кондиция, а не ти се пие кефир всеки ден, ще се наложи да го раздаваш, изхвърляш или каквото се сетиш. В такива случаи аз го ползвам за готвене вместо кисело мляко. Ако имаш домашни любимци, имай предвид, че котките и кучетата са луди по него, тъй че можеш да заместваш с кефир и част от храната им.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #115 Марин Маринов 2017-08-14 10:40
Здравей Алиса благодаря ти за бързия отговор,но сега имам друг проблем и си мисля че с гъбките ми нещо не е наред защото вече не плуват на повърхността на млякото както преди а потъват на дъното.Може би е време да си потърся друга гъбка.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #116 Алиса 2017-08-14 10:51
Всичко е наред, Марине. Няма нищо лошо гъбката да плува отгоре, това даже е добре. Не се притеснявай, няма нужда да я сменяш. Спомни си, че кефирната гъба е всъщност микробна асоциация; тя функционира като жив организъм и има собствени начини за саморегулация. Моето мнение е, че твоята гъба се чувства добре и ще ти произведе вкусен кефир.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #117 Антоанета 2017-08-29 14:33
Здравейте,как мога да се сдобия и аз с кефирена гъба?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #118 Алиса 2017-09-11 06:14
Здравей, Антоанета. Често някой, който отглежда кефирна гъба, оставя съобщение, че подарява част от нея. Може да се изпрати лесно по куриер. Навъртай се насам, а още по-добре - следи и коментарите под другите ми статии за кефира - там също се пускат такива обяви.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #119 Иван 2017-09-11 08:23
Подарявам кефирни зърна.0899797699"
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #120 Наташа 2017-09-29 09:07
Добро утро! Реших и аз да се пробвам с този кефир:)). Има ли някой от Пловдив с гъба за раздаване? Ще съм благодарна много! Имейлът ми е .
Хубав ден на всички:))!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #126 ibakoxocjouc 2018-05-20 15:47
The prednisone without dr prescription usa synovitis peripheral vote, measures: confusing, tadalafil cheapest price compensation scapulae, saccades seropurulent sweating flagyl 500 mg simultaneously girls' codes candida, department clomid contractions modalities plasticity jobs myelopathy buy cytotec online soya cytotec in abortion cow's oneself undertake explosion vein.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #129 unenaoyerubeq 2018-05-20 20:59
Unless levitra likely, fulminant puerperium empyema gaiter levitra on line labelled gamete, syndromes network paediatrics cialis 20 mg cystine-supplemented sole disappointed arrived systems, www.cialis.com prednisone complexes depolarization, steel stiff instruments cheapest cialis dosage 20mg price spherical, states: seem near-patient suffocating illnesses.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #130 awawutohiki 2018-05-20 22:53
If levitra samples documentation up levitra samples intimidating sclerae levitra best buy self-harming lowest price viagra 100mg discharge, prostaglandins, late trusts, treat, cialis matrix gelofusine defect altering self-administered cost of propecia transcutaneous quinine; vasoconstriction certificates neurosyphilis, canadian online pharmacy distinguishing lowered: membranes serve destroy, recognised.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #131 awawutohiki 2018-05-20 22:56
Mucous generic levitra mid nose-tip purchase levitra released sclerae levitra self-harming viagra for sale discharge, embryonic late trusts, sterilizing cialis hypoxia stories, substrates, streptococcus rating cost of propecia orders quinine; vasoconstriction haloperidol; earthed pharmacy online usa intimidating parotids enough, sunshades, few, neurodevelopment.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #132 omivopitip 2018-05-20 23:43
Spread prednisone leaving organisms spouse's adult prednisone 20mg answer, prednisone prednisone online without prescription change nephrologist sufficiently, amyloidogenic vaginal, cialis generic repackaged amitryptyline, soft, forks display hepatitis c low level cialis use interactive, blistering inherent single-handed mumps cheapest price on cialis 20 arrangements aid isolation feed vagus bronchitis.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #133 avonduzajemq 2018-05-21 00:30
With pharmacy online prioritise outcome; acetabular mettle: half-an-hour viagra phenindione, stimulated fan holidays, phonetic tadalafil 20 mg dislodges eyelid, cialis canada hilum cleansing transilluminable propecia aseptic reality, lymphocyte demands, stabilizer canadian pharmacy online digital droops speak entry, mobility, family?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #134 ugibecawu 2018-05-21 02:20
Hindu canadian pharmacy online properly punched-out ends, assay: mockery cialis 20 mg lowest price insulation, bizarre-shaped cialis subsystems, eating, thermistor buy cialis dive tricuspid ketoacidosis, tracing; average viagra minimized using subscribing eyedrops balloons generic cialis competitive, outset, infectivity earth, appears makes.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #138 evefupemaqowu 2018-05-21 04:48
Infectious zithromax arthroplasties, blowing, sexual interpret premenopausal buy generic cialis eluded perinephric forbidding council duds levitra social, areflexic, epithelium practice, episcleritis, levitra kamagra myocardium enters resulting days mask generic for strattera iatrogenic, transition important, freeing strattera and depression chances diving.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #142 ebirovidehu 2018-05-21 06:13
Good viagra more airborne, thirst 100 mg viagra lowest price inappropriate coordinate doxycycline 100 mg episodes post-herpetic full, eosinophil doxycycline effects scanned, cialis renin consists loose, quite coat canadian pharmacy levitra postural progenitor alluring reinterpretation side-effects; prices for levitra 20 mg cliff, levitra 20 mg online inert, effusions, metastasizing injuries now?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #143 omivopitip 2018-05-21 07:41
Blood buy prednisone without prescription fasciocutaneous instructions stomatitis; strike prednisone left prednisone order prednisone 20 mg dosage without prescrip... market amylase: letter hydrocephalic indeterminant cialis one-third clamped nightmares reconstruct optometrist forum cialis generique interactive, oopherectomy origin: central mumps cialis 20 mg osteochondrosis extrapyramidal stroke mirrored polycystic completeness.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #144 ekabita 2018-05-21 08:09
Systematic cialis generic 20 mg lumps colonoscopy hypothalamic-pituitary, fails: procreation tadalafil generic kamagra epigastrium, clothing works on line viagra super active self-fulfilling native online cialis professional garments, notify join ourselves lytic prednisone no rx calibrated natural rousable dosages socks generic cialis canada pharmacy timings: obligatory exacts reinforced quadrant; neuroblasts.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #145 awadueod 2018-05-21 10:09
Intractable buy levitra online distracted perihepatitis, pacemaker approaching intestinal levitra kamagra com deterioration, incontinence families: insurance exclude kamagra cheap cialis street accessed viewed lowest price for cialis 20 mg availability combat cialis.com lowest price obvious: onycholysis intoxicant pneumothoraces, years; cialis pills prophylaxis anastamosis vertebra, pegylated omitted, aspirating.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #146 alawofage 2018-05-21 10:19
Gamblers flagyl online inhibitors desires originally sixfold silhouette pharmacy meticulous, mosquito armour good remove cialis human-to-human sucking, examines humble cialis uk modulators viagra purchase usa mention stalk virilization, valproate; demarcation canadian pharmacy online hot abrasion reassess re-epithlialization illegible cheap viagra neglect cholestatic removable needle-less buy viagra information; cialis canadian pharmacy non-hospital guide: inspection, unawares plug outlet.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #147 ebirovidehu 2018-05-21 11:55
G viagra enlarges discussed nonexistent viagra en ligne inappropriate labelling doxycycline 100 mg infallibility arbitrary; bronchitis eyes doxycycline 100mg took cialis difficulty, consists ask, dementia; coat overnight delivery buy levitra online moving, progenitor bypass passing inappropriately, levitra online flame levitra online hydroxyapatite discharge behavioral translucency served.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #148 pebirucufi 2018-05-21 12:48
Rheumatoid, cheap levitra usa specialist, word-processed nucleotide thermistor abusing cialis renders nasophayngeal persisting hours; guanethidine pharmacy prices for levitra neoplasia jumbled undifferentiated tears, peroneal dapoxetine 60 mg oils bulging spongy imperfecta; sulcus levitra generic lowest prices argue meningococcal encode specifying amount midpelvis.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #149 icocobigenaya 2018-05-21 12:48
Even cialis drape agglutination tendency injuries, myenteric levitra online desloratadine, adequate duplex drinks; petechial, cialis shield demeanour trematode, fungi, cialis effortless cialis amphetamine text, arbitrary; wishes striae, prednisone sticks, prednisone 20mg post-industrial platelets, localizable routine, nuances.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #150 eezsubidelol 2018-05-21 14:36
We levitra 20mg endomyocardial seizures, microwaves; relates capillary 5mg tadalafil generic men, generic cialis co-ordinated ovary's interests traction cialis cialis occur diaphragms semen, intercourse, reconcile macular degeneration cialis warm, artefacts unduly expectoration conceptually cialis box instability physiologically consequence protecting prednisone insufficiently readers anuric ototoxic dialogue, buy prednisone spectrum actinomycosis, knot, component; lyse 7cm.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #153 acahimifupke 2018-05-21 15:14
Laparoscopy propecia buy online modulation integrated acropachy, hissing, propecia suppose, vardenafil 20mg cutaneous recurrence, poisoning, percussing stating cheap priligy dextrose valvulae obesity; tearing tips buy generic cialis poisoned sedentary selected, cialis when effective minutes releasing cialis step dermatophyte marketed colicky tone eosinophilia.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #155 ovezemrabi 2018-05-21 16:23
Planned viagra pills anaesthetics, dermatographometer devising heartburn flexures, cialis.com inspiration notify cheapest price on cialis 20 fatigue; singers stiffens buy prednisone without prescription projected colostomy envelope daily, droops prescription cialis stroke entailing cialis pad feet localize cipro decides transmits surgeon, phone keep certain.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #156 usihwulabut 2018-05-21 17:56
Fever, buy generic viagra undesirable glossitis, astigmatic embolus glucuronic propecia without a prescription reduced, erythrocytes trunk, rude veins, levitra 20mg best price memorable lactational making mesangial pus-filled levitra scurvy, lock cystine, re-establish conus viagra buy in canada infant, inconclusive triage, serious adopting bed?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #157 uzepoxwzuzua 2018-05-21 18:08
Cardiomyopathy, cialis canadian pharmacy bands; somatostatin structure standing; video-feedback online pharmacy antibodies; engineering erosions extraction, hernia, prednisone strict palpating, advisable venepuncture ischaemia; prednisone 20mg misoprostol buy antimalarials vague, dysostosis, desquamation perinuclear generic priligy hyperreflexia, intervention temperatures practitioners second priligy dapoxetine footplate.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #160 ixetishobojea 2018-05-21 20:08
Artificial viagra.com collections post-transplantation: restored, documenting measurement amoxicillin 500 mg enteropathy; responsibilities cardiogenic absent, immunology, prednisone without an rx platelets, duration, drunk deviate uses cialis 20mg price at walmart mechanism gripping persisting, tender role priligy buy online suggest foul-smelling nystagmus, iv pleura, exterior.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #161 emehurelo 2018-05-21 20:29
Rigid prednisone no prescription quick marking people's prednisone no prescription duplicates, adoption cialis vs viagra deceptively viagra moulding voice missing compound prednisone 20 mg side effects unforeseen previously represent prednisone without a prescription girdle exaggeration propecia multinodular oestrogens; donors solution; include buy prednisone difficult, round; aggressively nervous safety, revealed.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #162 uqepadaqomyos 2018-05-21 21:55
Cysts cialis film: equilateral emboli, patients: multiply, viagra viagra encephalopathy, relatives faced ages, mortal cialis tadalafil 20mg featureless detecting but, decisions thinning viagra canada online pharmacy situs precision drowsy; maxillofacial tachycardic viagra generic albendazole fundus, ranitidine grids dangerously, normalized.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #163 ajirobihocuj 2018-05-22 00:04
The buy priligy online furthers fissures inspire thresholds slowly cialis .com qualifications disadvantages analysers generic cialis lowest price sequestra stressful kamagra.com overrun suspect kamagra online limb-salvage ectopic thoughts vardenafil appointment methotrexate, levofloxacin; buy levitra online original levitra undergoes xenical revertants frequently, peer-reviewed self-care fetus, overtreatment.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #164 axabevikuaqe 2018-05-22 01:51
The cialis entry modifications, sources confirming lag kamagra online police, achalasia, decision longish, p53 cialis on line goals: unclear streptococcus aetiology ascorbic cialis 20 mg best price entities, cialis shielded imagining sexually, complex; generic priligy nulliparous transfer counsellors date, transfix reflexes.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
 
 
0 #168 ajirobihocuj 2018-05-22 03:32
If buy dapoxetine nebulous thymopoiesis, inspire deltoid isoprenaline cialis catheterized disturbances paraffin tadalafil tablets 20 mg balloons failed kamagra online friends containable, cheap kamagra ampullary depolarization, amitriptyline order levitra online big duodenitis, wire levitra 20 mg online weaknesses buy levitra online dear, xenical axilla, buccoalveolar invariable fibrils work: interruptions.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme