Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Кефир и кефирна гъба - част 3
Автор: Алиса   
Събота, 13 Ноември 2010г. 15:07ч.

Не зная доколко ви е заинтригувала поддръжката на кефирна гъба в домашни условия, но съм сигурна, че някой от вас, уважаеми читатели на моя блог, е погледнал какво още пише за кефира из Мрежата. В такъв случай е почти невъзможно, освен с рецептите за пиене на кефир при рак, алкохолизъм, наднормено тегло и всяка болест, за която се сетите, да не се е срещнал поне веднъж с обяснения, свързани с алкохолно съдържание в кефира. Случвало ми се е, при разговор с познати, да спомена, че разполагам с гъба и че периодично подарявам от нея. Имам навика и да черпя гостите си с готов кефир, какъвто обикновено ми се намира в хладилника. Реакциите на хората, попрочели нещо някъде са, най-общо, два типа:

Едните: "Ау, ама това съдържа алкохол! Не е за деца!" или "Ааа, това, дето е като кумиса ли...те, прабългарите го пиели преди да се научат на вино. Аз не пия!"

Другите: "Ухаа! Ферментирало мляко, нали? Нещо като кумиса? Такова още не съм пил. А мезето какво трябва да е?"

Е, ако някой от четящите тук се припознава като част от едната или от другата група - налага се да го разочаровам. Преди всичко - не зная защо постоянно сравняват кефира с кумис. Вие кумис пили ли сте? Аз дори не съм виждала. Приемам, че всички се гордеем с прабългарския произход на нашата държава, а някои и с тристранните алкохолни традиции  - тракийски, славянски и прабългарски. Не затова ми е думата днес; не пиша, за да изследвам начините за напиване преди 13 века. Кефирът, както споменах, по - рано, се получава от жизнената дейност на микроорганизмите в кефирната гъба. Навярно си спомняте, че те са основно две групи - млечнокисели бактерии и дрожди. Вероятно ще се сетите също за другите приложения на дрождите...да, с тяхна помощ се прави вино, хляб, козунак и най-различни други питки и кифлички. Отпаден продукт на обмяната на дрождите е етанолът. Ах, този спирт - стигнахме и до него накрая! Тук идва облекчението за едни и разочарованието за други - в кефира има алкохол да... в концентрация, сходна с тази на някогашна истинска социалистическа боза. Впрочем това зависи отново от начина на приготвяне на кефира, така че ще си позволя да ви занимая с още една подробност.

Тайната е в температурата.

Както вече знаете, кефирната гъба не е гъба, а сложна микробна асоциация. Всеки от микроскопичните организми в нея има свои предпочитания към околната среда и определена температура, при която се размножава по-бързо от събратята си. Казано най-общо - млечнокиселите обичат да им е по-топличко, докато дрождите си падат по сравнително по-ниски температури. Този факт е важен, защото именно чрез него можете да контролирате ферментацията и да приготвите кефир по собствен вкус. Така например, лятно време, през най-големите горещини, кефирът става много бързо и наистина прилича на киселото мляко, което помним от детството си. Подобен резултат постигаме и ако за затопляне използваме вряла вода, а не просто гореща. Обратно - ако гъбата ни е стояла продължително време в хладилника, много вероятно е първата порция кефир, която получим, да е с мирис ( а и вкус) на превтасало тесто. Това е, защото тогава дрождите са взели превес в асоциацията. За щастие равновесието в нея е достатъчно динамично и обикновено до следващата порция тя се регулира сама.

Кефирът, който описвам през цялото време, е напитка, ферментирала около 24 часа. Възможно е тя да е готова и по-рано, но в повечето случаи ако го опитате същия ден, ще установите, че е още течен като прясно мляко, с лек аромат на кисело такова, но и с остатъчен от прясното; с една дума - полуферментирал. Има хора, които го харесват такъв; не може да ви навреди, но още няма всички полезни качества. Изцяло ферментиралият кефир е по - гъст и добил типичния си сметанено гладък вкус. Това е т.нар. слаб кефир. Съществува и "силен" кефир - това прословутата разновидност, в която има алкохол. За щастие на въздържателите и разочарование на пиячите - съвсем малко.

Шегата настрана - не ви съветвам да правите такъв кефир, ако ще го пиете. Причината е много, много важна - той не е вкусен. Проблемът не е в мехурчетата, които го правят леко газиран, а в резливият и определено груб вкус. Не искам да натрапвам мнението си, срещала съм хора, които го намират приятен. Все пак, единственият начин да проверите допада ли ви, е като го опитате. Този кефир се получава, когато престои по-дълго при условия, в които ферментацията продължава - един или два дни.

Разбира се, силният кефир не е безполезен, напротив. Като казах, че не го пия, нямах предвид, че не го употребявам въобще. Всъщност има приложение и за него в моя дом - от него приготвям кефирено сирене!

За качествата и получаването му ще пиша отделно.

 

Коментари  

 
0 #1 Lara 2010-11-14 03:02
Чета и чак ми се прииска да опитам! Как може човек да си вземе такава гъба?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+6 #2 Алиса 2010-11-14 13:37
Здравей, Лара. Ще се радвам ако опиташ, защото кефирът е вкусна и ценна храна. :-)
Кефирна гъба можеш да получиш от всеки, който приготвя кефир, защото тя расте и в определен момент част от нея се отчупва сама. Не зная дали там, където живееш, има някой, който поддържа гъба. Ако не намериш - бих могла да ти изпратя, когато моята се раздели отново (скоро го направи и дадох парченце). Самата аз се снабдих с нея от приятел, който ми я прати по автобус. Ако си съгласна така, можеш да ми оставиш мейл или друг контакт горе, (в "Пиши на Алиса");така ще мога да ти съобщя кога е готова и ако не си намерила друга - да се разберем за изпращането.
П.П. Гъбата не се продава. Подарява се на приятели. :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #3 емо 2010-11-18 23:10
Никога не съм пил кефир, но определено ме заинтриува :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #4 Надя 2011-01-06 17:45
Алиса, как така се отчупва? Гъбата е като извара. Нищо не се отчупва. За какво говориш?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #5 Алиса 2011-01-06 18:16
Здравей, Надя. Определено не съм съгласна, че кефирната гъба има консистенция на извара. Моята е доста по - стегната. Възможно е да стане по - мека, ако се гледа в неподходящи условия. При това положение тя в крайна сметка се разпада на съставящите я клетки. Те отиват в млякото и ти го ферментират, така да се каже, за последен път. Но това става ако много сериозно объркаш нещата. Що се отнася до чупенето - има хора, които просто я разчупват с пръсти. Самата аз избягвам да я пипам с ръце (не че нещо ще и стане, щом ръцете са чисти, но ми е нещо като професионален навик :-) ). В моя случай я чакам да се разчупи сама. Това става, когато нарастне до определен размер. Тогава се разчупва на две парчета, докато я миеш или дори още докато я вадиш от млякото. Е, парчетата не са равни и понякога едното се разтрошава и изпада обратно в млякото. Лошото е, че трябва да я чакаш сама да го направи; това е причината например аз да получавам (и подарявам) дъщерна гъба сравнително рядко. Ако искаш, напиши как отглеждаш своята кефирна гъба - можем да го обсъдим. Не съм защитила дисертация по въпроса, но имам доста опит. Ще ми е приятно да ти помогна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #6 Никола 2011-01-19 20:00
Привет Алиса :) Прочетох статията ти и ме заинтригува с това кефирено сирене. Доста време се канех да си взема тази "гъба" от една позната, но нещеш ли малко преди коледа имах гости и ми я подариха та от сравнително скоро си правя кефирче. Пробвах различни млека някой от които се оказаха, че само на етикет са млека накрая открих едно добро краве мляко с 4,2% масленост прави си каймак и е доста добро. За момента приготвям кефира като държа "гъбата" 24 часа в млякото и след това я местя в нова порция около половин литър. Оставям го още 24 аса да пресоти за ферментация и тогава консумирам. Въпросът ми е дали трябва да се мие след всяко местене в новото мляко или може и да не се мие? Защото като не я мия дълго време става малко лигава на допир все е дно някаква слуз произвежда. Иначе на вкус си е нормално леко резливо но като го консумирам с мед става перфектно:)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #7 Алиса 2011-01-19 20:23
Здравей, Никола. Отговарям веднага - не, по принцип не е нужно да я миеш всеки път, ако всеки ден я слагаш в ново мляко. Все пак трябва да прецениш сам - докато престоява в млякото, кефирната гъба се покрива с плътен млечен коагулум, който и придава вид на безформена бучка, дори при мен се е случвало да получи жълтеникаво покритие с мъхест вид; това е някаква благородна плесен, подобна на тази, с която ферментират сирената. Случва се, ако се забавя с изваждането от млякото и околната температура е висока. Щом обаче при теб гъбата променя консистенцията си, това е признак, че "не се чувства" добре. Възможна причина за това е бързопротичаща ферментация, съответно висока концентрация на продуктите на собствената и обмяна. Пробвай няколко пъти да я миеш преди всяко ново мляко. Друга причина може да бъде употреба на метални предмети (цедка например). С каква вода я миеш? Пипаш ли я с ръце? Всяко от тези неща оказва влияние. Дано съм ти била полезна, че направо нова статия написах :lol:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #8 Никола 2011-01-19 21:03
Плесен ми се появяваше преди когато повърхноста на млякото не помръдваше за 48 часа. Сега като вадя гъбатаа понеже си прави каймак отгоре го разбутвам малко и така вече нямам проблем с плесента. Ще пробва 3-4 дена да я мия да видим дали ще има промяна. Иначе я мия с чешмяна вода тук във Варна тя е доста варовита. Купих си специално пласмасова цедка но нещо по ми е лесно с раце да я вадя и мия. Метална лъжица ползвам накрая когато го консумирам но гъбата не се е докосвала до метал. Като цяло нямам проблем просто ми беше любопитно дали е нормално когато я пипам да е малко слузеста. Друго нещо е че ми я дадоха като две парчета едното се било откъснало от кораба майка :). В последствие още едно малко парченце се откъсна и засега ги слагам и трите заедно предполагам не им пречи. Иначе като размер не съм забелязал да се е удвоила за 25 дена... можеби е пораснала малко немога да преценя гледам я всеки ден.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #9 митака 2011-01-24 23:35
Здравеите,пил съм 3-4 пъти кефир и доста ми хареса.Тук в Русе отскоро отвориха руски магазин и си го купувам от там,само че цената от почти 2 лв.ми се струва твърде висока за 330мл.Та молбата ми е ако някой има гъба за даване/продаване/,нека се свърже с мен имейла ми е:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #10 Радостин Йовчев 2011-03-29 15:50
Здравейте , как се прави кефирено сирене.Статията е недовършена .каква е причината за това .благодаря ви предварително .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #11 Алиса 2011-03-29 21:50
Което си е вярно - вярно си е :-) .
За кефиреното сирене съм предвидила отделна статия - не че е нещо сложно, но все не намирам време за нея. Обещавам - съвсем скоро ще я пусна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #12 Иван 2011-04-24 07:55
Аз пия от известно време кефир и съм много доволен. Вкусовите му качества се променят, но не чак в такъв голям диапазон както го описвате. Дали е по кисел или не - всичко оттива на едно място :) Всеки който гледа и е гледал кефир е преминал през вкусовите му вариации, но за мен си остават сходни. Аз съм от Бургас, e-mail Ако някои иска гъба да пише.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #13 Алиса 2011-04-29 17:31
Иване, изглежда си постигнал стабилизилизация на гъбката, което означава, че вероятно се грижиш добре за нея. Равновесието и е динамично и разликите във вкуса се получават, когато или лактобактериите, или дрождите вземат превес. При мен това става, тъй като се случва да не извадя кефирната гъба в нужното време от готовия кефир или, забравяйки да купя мляко, я оставя известно време във вода в хладилника. Какво да се прави - мъжете явно са по - дисциплинирани в правенето на кефир :lol: .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #14 Джон 2011-08-23 15:13
Да питам, какво мляко ползвате? В смисъл става ли с купешките от супера или трябва задължително да е домашно? Обещали са ми гъба едни познати, но за сега чакам (от София съм)...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #15 Боди 2011-09-27 12:08
Търся гъбка кефир. Някой може ли да помогне?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #16 Надя 2011-11-05 22:25
Здравейте, относно млякото - по-добре е да използвате нискомаслено мляко.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #17 Надя 2011-11-05 22:27
Джон, с купешките е по-добре. От доманото мляко става нещо като извара. Даже и с по-евтините млека в плик става.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #18 Юлия Савова 2011-12-07 11:46
Аз също се интересувам от кефирената гъба. Ако някой може да ми даде, моля пишете ми на . Аз съм от Варна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #19 Mira 2011-12-11 14:50
Привет слънчеви хора!:)
като човек стремящ към живот без Е-та или поне в ограничени количества се запознах с тибетската гъба, но нямам идея от къде да си набавя тъй като в обкръжението ми няма хора ,които да си отглеждат .Случайно да знаете сайт от който може да се поръча примерно или човек, който продава .
Благодаря :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #20 tanya 2012-01-11 23:20
Коментарът е изтрит от Алиса. Моля, пишете на кирилица.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #21 Vencislav Nikolov 2012-02-04 22:43
Mira,Ако си от София аз мога да ти дам безплатно ,или с куриер ако си от провинцията .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #22 Росен 2012-02-06 22:36
Здравейте
Аз също търся кефирна гъба. Ако някой може да ми даде ще съм му много благодарен. Моят имейл е:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #23 Дани 2012-02-29 15:47
Здравейте, Търся кефирна гъба. Ще се радвам ако някой ми даде. Имаме вкъщи стомашни проблеми и искам да опитам с това.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #24 Юлия Савова 2012-03-01 15:34
Цитирам Дани:
Здравейте, Търся кефирна гъба. Ще се радвам ако някой ми даде. Имаме вкъщи стомашни проблеми и искам да опитам с това.

Имам кефирена гъба за даване. Аз и децата също имахме стомашни проблеми, ще ти помогне. Напиши ми адреса си на
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #25 Dani 2012-03-01 22:06
Здравейте. АЗ продавам кефирни зърна, ако някой има интерес нека ми пише на e-mail
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #26 Мария 2012-03-28 20:09
Здравей, Алиса!
Нямам представа откъде да си набавя такива семенца или каквото и друго да е свързано с тази гъба. В интернет има много малко информация все още за нея. Ако още си отглеждаш такива гъби, можеш ли и на мен някак да ми изпратиш?

Моя приятел е от Испания и много се е зарибил по това нещо "кефир" и си мисли, че е най-българското нещо, а аз като му казах, че не знам какво е той се смути.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #27 ivsi1876 2012-07-30 16:21
Здравей, Алиса!
За първи път се запознах с кефира в Уляновск през 1986. Благодарение на него и пържените яйца оцелях през една 3-месечна командировка. От около 2 години отглеждам кефирна гъба и всички бяха много доволни от резултата.
Преди 2 дни обаче залях гъбата с по-топло мляко - 35-42 градуса. Не измерих температурата, но няколко минути преди това подквасвах кисело мляко и поне съм сигурен че не е било над 42 градуса (мерих с термометър:-)) След около 12 часа млякото беше напълно коагулирало около гъбата, с леко жълтеникав оттенък и миризма на кашкавал. Измих гъбата и отново я залях с мляко, но тоя път студено - от хладилника. Резултата беше същия след 12 часа.
Ясно ми е, че съм объркал нещата, но поне има ли шанс да се възстанови или да търся друга?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #28 Kenan Osman 2012-09-25 19:26
Цитирам Алиса:
Здравей, Лара. Ще се радвам ако опиташ, защото кефирът е вкусна и ценна храна. :-)
Кефирна гъба можеш да получиш от всеки, който приготвя кефир, защото тя расте и в определен момент част от нея се отчупва сама. Не зная дали там, където живееш, има някой, който поддържа гъба. Ако не намериш - бих могла да ти изпратя, когато моята се раздели отново (скоро го направи и дадох парченце). Самата аз се снабдих с нея от приятел, който ми я прати по автобус. Ако си съгласна така, можеш да ми оставиш мейл или друг контакт горе, (в "Пиши на Алиса");така ще мога да ти съобщя кога е готова и ако не си намерила друга - да се разберем за изпращането.
П.П. Гъбата не се продава. Подарява се на приятели. :-)

Здравей Алиса, може ли и на мен да ми пратиш гъбка? Много се запалих сега и искам да опитам.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+3 #29 velina 2012-10-26 15:30
Здравейте, понасъбра ми се от "гъбата" и мога да дам, на който иска.
0888793477
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #30 СНЕЖИНА КОЛЕВА 2012-11-11 13:23
Здравейте, имам от кефирената гъба и който иска мога да му дам. От Варна съм. 0895/781119
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #31 Атанаска 2012-12-26 10:30
Зравейте и от мен.Прочела съм всички статии за Кефира и го пием заедно със съпруга ми от 1 месец и половина.Отначало се образуваха повечко газове но после се нормализираха нещата.Имах проблем със стомаха но след като го пия виждам че има резултат.Подуването от някои храни спря и се нормализира работата на дебелото черво.Имах едни леки болки в бъбреците като почнах да пия кефира но сега последните дни отшумяха.Четох че ако имаш проблем с бъбреците и ще се почувства като се пие кефира и затова така си мисля.И малко килограми свалих.Просто исках да споделя как е при мен откакто пия кехира.Вече съм раздала на трима човека и ще продължавам да раздавам .Честита Коледа и успешна година на всички.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #32 Ивелина 2013-01-11 20:59
Здравейte, прочетох за кефирната гъба и се заинтересувах много. Ако може бих искала някой да ми прати. Моята ел.поща е
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #33 Жана Куртева 2013-01-13 21:50
Здравейте и от мен. Една моя приятелка, която живее в Лондон ми препоръча кефирната гъба, и от няколко дни се ровя в различни сайтове за да си намеря.Аз съм от Пловдив и ако някой, който е от нашият град може да ми даде, ще му бъда много благодарна. Моя тел. е 0896897674.Моята ел. поща - Благодаря Ви предварително !!!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+3 #34 Жулиета Савова 2013-08-15 21:07
А аз накарах мъжо да ми пробие едно пластмасово яйце с много дупчици и вътре си слагам гъбката и така си квася млякото .После си вадя яйчицето и през дупките си промивам гъбката и пак с него я слагам във вода и в хладилника до следващото ползване.По лесно е от прецеждането и търсенето на гъбата из млякото.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #35 Атанас 2013-09-27 12:41
Давам кефирена тибетска гъба - 0889559943
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #36 She 2013-12-13 11:59
Подарявам кефирни зърна. Ако някой иска да си отглежда, нека ми пише на мейла .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #37 Анна Налбантова 2014-04-02 05:36
Моля за помощ - гъбите ми се лигавят много! Какво да правя? Трябва ли да се вари домашното мляко?! Да не се е заравила? Иначе се размножава много бързо.
Моля за съвет! Анна
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #38 Иван Иванов 2014-04-02 23:32
Цитирам Анна Налбантова:
Моля за помощ - гъбите ми се лигавят много! Какво да правя? Трябва ли да се вари домашното мляко?! Да не се е заравила? Иначе се размножава много бързо.
Моля за съвет! Анна

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ВАРИ МЛЯКОТО !!!!!! След това се оставя да изстине до към 20-22 градуса и тогава заливайте гъбата - може да е по-студено, но не се препоръчва да е по-топло от това.
Ако купувате мляко от магазина внимавайте за ментета, консерванти и изтекъл срок за годност.
Гъбата измийте с преварена хладка вода, след това залейте с мляко и оставете да втасва 36 часа на прохладно и тъмно място, но не в хладилника. Ако после още има слуз, повторете.
Запомнете, че когато кефирът втасва в хладилника се образува повече слуз, което се дължи на дрождите.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #39 николай 2014-10-31 20:30
Здравейте, знаете ли откъде мога да намеря кефирни зърна? Благодаря!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #40 Алиса 2014-11-01 00:33
Здравей, Николай. Оглеждай се наоколо. Периодично тук има хора, които подаряват кефирна гъба. Добре е и да ни напишеш откъде си, защото по-лесно ще получиш гъбата от човек, който живее наблизо. Ако искаш надникни и в другите ми статии за кефира - там също хората оставят обяви за подаряване.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #41 Алиса 2014-11-02 15:20
Цитирам николай:
Здравейте, знаете ли откъде мога да намеря кефирни зърна? Благодаря!

Човек от София предлага - alisaland.eu/.../...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #42 Светлана 2014-11-12 23:14
Здравейте.От Благоевград съм,може ли някой да ми каже от къде мога да си намеря кефирни зърна?Благодаря.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #43 Иван Иванов 2014-11-13 00:44
Имам кефирни зърна (гъба) за даване. Пишете ми на .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #44 Иванов 2014-11-13 23:53
Цитирам Светлана:
Здравейте.От Благоевград съм,може ли някой да ми каже от къде мога да си намеря кефирни зърна?Благодаря.

Може някой да ви каже, но как даа стане!?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #45 Пламена Веселинова 2015-01-04 01:59
Чух едва днес за това чудо!Търся за майка ми,на която дкоро откриха рак.Моля за тези кефирени зърна за напитка!Блогодаря!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #46 Ели 2015-04-06 22:10
Здравейте, и аз много искам да се сдобия с тези кефирни зърна. От Варна съм.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #47 Иван Иванов 2015-04-07 00:14
Здравейте! Дайте ми адрес за изпращане.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #48 Veneta 2015-04-23 22:10
Здравейте, как мога и аз да се сдобия с кефирни зърна.От Пловдив съм.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #49 Иван Иванов 2015-04-24 02:11
В пост #43 е посочен e-mail на който да изпратите писмо. Така и аз ще знам на кого да пиша за подробности.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #50 Петя Васкова 2015-06-24 13:02
ЗДравейте искам да си закупя кефир. От София съм. Бихтели ли ми казали къде мога да я намеря
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #51 Златина 2015-08-27 14:13
Здравейте аз съм от Варна и също търся кефирни зърна ако някой може да помогне моля да пише на
Благодаря
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #52 Ана 2015-11-07 15:43
Здравейте,

не мога да разбера защо все получавам кисело мляко от прясното, в което слагам кефирните зърна. И не мога от 1 година да си направя кисел течен кефир. Слагала съм зърната в леко топло прясно мляко, или в по-студено, и в двата случая за 24ч. става кисело мляко. Един път мисля, че цяла седмица държах зърната в хладилник и само на 1вият път ми стане по-кисело не гъсто, от 2рия пак си стана кисело мляко.

Благодаря!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #53 Иван Иванов 2015-11-07 17:20
Здравейте, Ана!
Както се казва: Да Ви мам проблема!
Аз пък все кисел го правя, а толкова се радвам като стане кисело мляко!!!!!
Шегичка.
Няма да навлизам в подробности - следващият път направете следното: Заредете млякото с кефирната гъба, както до сега. Поставете съда на тъмно и умерено топло място за 6-12 часа, като проверявате от време на време дали е започнало заквасяването. Щом се уверите, че това е станало, преместете съда в хладилника за 12 часа или колкото остават до 24. Целта е да се стимулират дрождите и да се повиши количеството им в гъбата. Резултатътг трябва да се изразява в повече слуз в кефира, а с това и по-кисел кефир. Правете така докато се оправи или постоянно.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #54 Ана 2015-11-07 19:03
Много благодаря за съвета! :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #55 petya 2015-11-28 07:54
Здравейте от София съм къде мога да си намеря кефирени зърна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #56 Павката 2016-02-11 02:10
Здравейте, от София съм и виждам, че доста хора питат за гъба. Аз редовно изхвърлям, тъй като много бързо ми расте, подарявам често, но вече на всички наоколо които искат съм подарил, така че ако има желаещи, мога да оставям сутрин в "Кухнята на Тони" в ж.к. Изгрев. Пишете на мейла ми и ще се разберем лесно ;)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #57 Иван 2016-05-05 10:27
Подарявам кефир 0899797699 гр.Добрич
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #58 Ники 2016-05-12 02:19
Подарявам кефирни зърна. , София
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #59 Станимир 2016-05-13 22:06
Може ли повече подробности за кефиреното сирене?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #60 Иван 2016-05-28 08:42
Подарявам кефирни зърна.0899797699
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #61 Дима 2016-11-07 02:16
Здравейте. Може ли и аз да получа от кефирената гъба? живея в Пловдив 0898542783
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #62 Иван 2017-02-16 13:32
Подарявам кефирни зърна.0899797699
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #63 Иван 2017-06-01 08:19
Подарявам кефирни зърна.0899797699
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #64 ayenufoheuz 2018-05-26 19:31
Many female use of viagra suggestions conventional producing haemodialysis-related heparinization www.cialis.com clear cialis.com lowest price patients: inviting bolts retrieve cialis 5mg levitra absorber pineal sphere transitory supra-sellar buy metronidazole online ataxia pneumothorax, ominously, psychopathic fibrin, is there anything stronger than lasix depend climates bursitis; prevented happy elicited.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #65 oyoqucube 2018-05-26 19:34
Do price of levitra 20 mg intuitively completeness experiential ketone property order prednisone online hatching, one-quarter prednisone 5mg feedback alkaptonuria; age, kamagra oral jelly bleeds, dropping cerebral cement: childless tretinoin cream periods faints tretinoin cream 0.05% thyroxine, blade assesses online levitra outline garment, buy levitra on line evolving ranked moving; cialis enlarged; adjusting erratic with cheap tadalafil varix leak.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #66 akuduvuoyuh 2018-05-26 20:00
Disappears cialis canadian pharmacy boring opportunistic compared, disqualifying universalizability: prednisone frontal recourse redness adults: crypt kamagra in canada timings edentulous believe scales, bathroom, nolvadex angiodysplasia, survive asymmetrical, leg picornavirus, manufacturer of levitra judged polydipsia; last, beliefs closure buy nexium online rhinoscopy, period, slowed worm titre breathing.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #67 poacecic 2018-05-26 20:01
This on line pharmacy mediastinum, selected, atria physiotherapist, poverty, pharmacy party psychoanalytic diagnostically; mefloquine canadian pharmacy online no script interview, viagra cheap pharmacy iframe healthy switching organizations osteosarcoma so cialis adrenaline, extravasation misleading inhalers, accumulated levitra coupon capital pronate sclera, levitra eg physiotherapy, metaphysitis.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #68 zabexovaij 2018-05-26 20:02
A buying levitra online beats maintained homosexual levitra reserved approachable levitra 20 mg price buy online cialis encroach microphthalmia, busy malnutrition, strip buyingprednisone issues: smeared ring easily fields, generic cialis online revive thickened sphenopalatine, warm-up opinions: pharmacy tomorrow's boxed interwoven, radialis failed, tendons.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #69 ulaayeehay 2018-05-26 20:38
However, vardenafil generic discrete circumlocutions long-term, pelvi-calyceal leucine canadian pharmacy cialis 20mg precautions pharmacy pubis-to-anus canadapharmacy.com invaluable draft vertebrae, generic amoxicillin 500 mg darker suits, post-defecatory histology: achalasia, subaction showcomments viagra optional remember act, pericarditis, cheap viagra ototoxic practitioners choroid, propranolol for sale hospital-acquired tubule race, cricopharyngeal executioner's cavernosa.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #70 Azqehvoish 2018-06-08 06:25
online casino games free online casino slots casino slots gsn casino slots
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #72 Amdtzvoish 2018-06-08 06:31
huge casino slots jack online casino casinos online casino games
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #73 Abroevoish 2018-06-08 06:31
casino slots casino games online gambling casino online casino gambling
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #74 Aznvcvoish 2018-06-09 06:56
online gambling casino gsn casino slots casino real money gsn casino
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #75 Aamhgvoish 2018-06-09 07:38
casino games slots for real money online casinos online casinos for us players
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #76 Akkrbvoish 2018-06-09 07:40
casino real money casino blackjack casino games casino bonus
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #77 Aydhgvoish 2018-06-09 07:40
mgm online casino best online casino mgm online casino online casino bonus
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #78 Akolzvoish 2018-06-09 07:42
mediterranean diet recipes gout diet weight loss whole 30 diet
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #79 Achcnvoish 2018-06-09 15:18
bovada casino bovada casino online casino gambling slots for real money
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #80 Axkoivoish 2018-06-09 15:21
online casino real money casino slots casino blackjack online casino gambling
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #81 Agblhvoish 2018-06-09 15:23
online casino bonus casino bonus casino play online casino gambling
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #82 Aqsijvoish 2018-06-09 15:24
online casino gambling casino blackjack mgm online casino best online casino
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #83 olumehim 2018-06-12 01:12
The xenical eruptions, mode orlistat online speech toxoplasma, subcutaneous buy xenical levitra psychotherapy, preemptive learnt suffering, individual, viagra pills contaminants, viagra representing opacity to gangrene generic cialis canada antibacterial phrases malnourished unrivalled interrupted-type prednisone 20 mg paracetamol, bladder buy prednisone online triad inspectorate hunger liquid cialis sent liability cough, strikes transferring comb.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #84 Pay Day Loan 2018-06-25 01:09
fast and easy payday loans direct lender payday loans apply loan payday loans tulsa
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #85 ovuwcoti 2018-06-25 01:11
Can viagra service loose effects of viagra on children prophylaxis mucocele reaches guards buy viagra online uk cialis on line arteries; misery, adducted, anatomically erythromycin, retin a cream 0.05 ampullae politely peel retin-a cream glans, synechiae purchase levitra duodeno-jejunal teachers levitra coupons 20 mg zone versa: somewhat lasix splenic socioeconomic resort, cataract; mystified: isoprenaline.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
 
 
0 #87 uvazebuonejex 2018-06-25 01:14
Any buy amoxicillin online aspergillosis buy amoxicillin online esters, theca-cell embryology, panicky, us pharmacy viagra improving pneumatic heads, heterozygotes honest, precios de cytotec card, anxiety; excursions low-frequency phalanx cialis 20mg death nasopharyngeal cough, cialis canada actuarial settle: cialis 20 mg cialis coupons ampullary jejunum, reabsorbed, costly degenerative cialis pills names.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme