Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Христо Ботев - забравена годишнина
Автор: Алиса   
Четвъртък, 06 Януари 2011г. 15:53ч.

Днес е 6 януари. Новата година дойде и животът тръгна по старому. Само от немайкъде повечето новинарски сайтове бегло споменават днешния християнски празник Богоявление; разбира се, претупвайки истинското значение на празника и наблягайки на суеверията, свързани (за кой ли път) с гадаене, ядене и някакви т.нар. "мръсни дни". Нищо ново, разбира се. (Честито на именниците, впрочем.) Разбирам, че за простия народ е интересно как е гадаела прабаба му по орехови ядки, а не защо Исус е отишъл при Йоан Кръстител, например. Такава ни е нацията - врачки и баячки са основен и неоспорим авторитет. Покрай това безумие новините отново преливат от тревожни съобщения за поскъпвания и пикантни справки от пресцентъра на МВР.  Встрани от въртележката на политически интриги и откровени клюки остава другото събитие, свързано с тази дата - 6 януари.

На този ден е роден Христо Ботев. Тъй като подбора на новини, който вече коментирах, а също и общуването ми с хора "на живо", ме навеждат на мисълта, че на доста от тях това име нищо не говори, давам линк за справка.

Христо Ботев е велик български поет, роден в Калофер през 1848 година (по стар стил датата е 25 декември 1847, тоест Рождество Христово - затова и са го кръстили Христо). Освен литературния си талант, Ботев е притежавал и нещо, което повечето съвременни автори нямат (те и талант толкова, но това е друга тема) - съвест и остро чувство за справедливост; убеждението, че не е нормално да мълчиш и да си превиваш гърба, когато ти е зле с опасението, че може да стане и още по - зле. Може би затова нарочно се пропуска да се отбележи този ден, може би споменаването на ТАКЪВ българин има опасност да припомни на някой още-неокончателно-зомбиран съвременник, че не винаги сме били подлоги на чужди интереси, че протестите не винаги са били под формата на дебилни групи в дебилна виртуална реалност и че отстояването им е значело поемане на риск да изгубиш живота си, а не няколко миризливи "приятелства" от мухлясалия си факбук акаунт. Чудя се дали не е и затова, че Ботев е безкомпромисно и откровено доказателство, че турците по нашите земи не са били на увеселителна разходка, не сме ги посрещали с хляб и сол и по чукарите на Стара планина не са играли с т.нар. "хайдути" на пейнтбол. Сигурно е политически некоректно да се напомнят такива неща - все пак живеем, тънейки в етническа и религиозна толерантност, също като кадаиф в захарен сироп. Уви, при цялата идилия все ще се намери нещо или някой, който да развали хубавата рецепта. Сори за напомнянето - и турско робство е имало, и големите играчи в политиката са ни цакали многократно. Ботев го е виждал и не е мълчал. Днес се мълчи за Ботев. Чиста случайност, нали?

Преди да сме се удавили в сиропа на кадаифа и да сме се захаросали съвсем, ще си позволя да кача тук няколко откъса от творби на Ботев. Те не са под авторски права и могат да се разпространяват от всички. Това е една свобода, която никой не ни е отнел; жалко, че не се възползваме от нея. Ако не се интересувате, няма смисъл да четете повече (значи и дотук ви е било много). Но ако не желаете да се заровите в гнила шума с поредния "листопад" - затаете дъх пред тези шедьоври на словото!

"...Свестните у нас считат за луди,

глупецът вредом всеки почита:

„Богат е“, казва, пък го не пита

колко е души изгорил живи,

сироти колко той е ограбил

и пред олтарят бога измамил

с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

И на обществен тоя мъчител

и поп, и черква с вяра слугуват;

нему се кланя дивак учител,

и с вестникарин зайдно мъдруват...
"

Из "Борба"

 

"Патриот е — душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек — що да прави?

продава си и душата.
"

Из "Патриот"

 

"Тежко, тежко! Вино дайте!

Пиян дано аз забравя

туй, що, глупци, вий не знайте

позор ли е, или слава!Да забравя край свой роден,

бащина си мила стряха

и тез, що в мен дух свободен,

дух за борба завещаха!Да забравя род свой беден,

гробът бащин, плачът майчин, —

тез, що залъкът наеден

грабят с благороден начин,...
"

Из "В механата"

 

Само на мен ли тези строфи звучат някак...актуално???

Не мога да се въздържа да не завърша със...ще се сетите, нали?

 

"Настане вечер — месец изгрее,

звезди обсипят сводът небесен;

гора зашуми, вятър повее, —

Балканът пее хайдушка песен!
"

 

Коментари  

 
+1 #1 Почивки в Гърция 2011-03-21 19:57
Браво- едно от любимите ми. Поздрави, че някой се сеща да пише на такива теми и да спомня за тези велики хора и дела!
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme