Обречени на парацетамол
Автор: Алиса   
Четвъртък, 24 Март 2011г. 09:54ч.

Продължава ли нашата държава с глупостите?

Интересите ми налагат да следя събитията по отношение на законите и мерките, засягащи интелектуалната собственост. От седмици наблюдавам как там свободата бавно си отива. Не е ново; не е неочаквано. Подготвят ни за свят без кино, литература и музика, за мрежа, в която ще трябва да платиш дори, за да научиш какво е времето в съседния град. Нищо неочаквано, казах.

Неочакваното, подлият удар под кръста, идва отдругаде. Нарича се Директива на Европейския съюз за забрана на свободната продажба в Европа на традиционни билкови лечебни продукти и биодобавки. Според нея билките и препаратите на билкова основа ще бъдет третирани като лекарства - не е ли сладко? Колко години аптеките  и (основно) фармацевтичните компании чакаха този момент! Десетилетия мечти и точене на лиги по "билкарския" бранш. Точно сега, когато той е добре развит и процъфтява, е време да сложат ръка и на него. Криза е все пак, трябва да се намери начин да увеличат печалбите си; естествено, за наша сметка. Освен, че ще предостави всички билкови препарати на милостта на фармацевтичните гиганти и аптеките, процедурата по тяхното сертифициране ще ги оскъпи многократно. Уви, не просто в джобовете ни ще бръкнат този път, не. Както казва народът - ще ни бръкнат в здравето. Най - буквално.

Преди години, когато продуктите със статут на добавки към храненето "излязоха" от аптеките и започнаха да се продават и в други видове търговски обекти, аптекарите нададоха вой, че им се спъва бизнеса. Днес имат възможност да отвърнат на удара. Отдавна чакат своето време, отдавна събират злоба за точно този момент. Твърдя го като човек с контакти в бранша и не го казвам като метафора.

Билките са част от живота на българина, ключов елемент от нашия бит, от векове са вплетени в самите основи на живота ни. Не е нужно да цитирам народни песни за доказателство - мисля, че всеки от нас ще се сети поне за майчиния билков чай, който лекува почти всичко. И ето ни изненада: ако мама поиска да го приготви отново, ще трябва купи съставките от аптеката; иначе ще е незаконно!
Казват, че е неприемливо бабички някакви да продават кантарион на пазара. Билкари - самозванци да обикалят полянките в незаконно бране на фармакологичноактивни субстанции...съд и затвор за такива!

Вместо културно да си платят на лекаря за рецепта, после като кротки евроовце да се отправят към някоя от близките пет аптеки (май средно толкова се навъдиха на всеки 100 метра) и послушно да си оставят парите за каквото-благоволят-да-им-дадат- без обяснения и други излишни подробности; та вместо да предприемат тези предвидени и одобрени от закона действия, тези съмнителни субекти скитат сред природата и си позволяват подлежащо на санкции поведение - бране на билки. Време в тази работа да се сложи ред, нали?

Даже празник някакъв си е измислил този неразбран народ. Желателно ще е Еньовден да се изчисти от традиционното си неприемливо значение и в него да  се вложи нов, евро ориентиран смисъл. С две думи - по най - бързия начин този ден да се обяви официално за Общоевропейски ден на аптекаря. Може даже вместо безсмислено (и незаконно) скитане по горички и полянки, да спретнем нещо по - подходящо: едно фестивалче на хапчето, например. Спонсорирано от Глаксо  или може би Либра. То би могло да бъде последвано от други тематични мероприятия - Седмица на азатрила, Декада на клиндамицина, Ден на клизмата...(прощавайте, това не е новост; такъв ден в България е всеки ден) - докато вироглавият българин разбере, че място при треволяците той няма. Е, като страничен ефект може затворите да се понапълнят  и неспазващи директивата пенсионери да попаднат под ударите на закона, но това си има и добри страни. Преди всичко, за част от тях подобна съдба ще е начин да оцелеят - все пак ще имат храна и друг ще плаща тока; а от друга страна  - отвън ще останат по - младите, чиито мозъци са надлежно промити и захранени със синтетика и фармакологични красоти още от люлката. И тъй като всяко време ражда своите поговорки, от тези събития също навярно ще се пръкне една. Възможно е тя да гласи:

"Вържи билкаря - да е мирна аптеката."

Става и за мото на фестивала. Онзи, дето Глаксо ще го спонсорира; или може би Либра...

П.П. Има начин да се спре тази лудост. Управляващите органи в някои европейски страни отказват категорично да приемат подобен абсурд. Както навярно се досещате, става дума за държави - истински демокрации с осъзнат народ. Няма ли най - после да започнем да мерим с техните мерки; поне да опитаме, а?

П.П.П. Ако наистина не ви е все едно дали ще използвате природни продукти или синтетични помии, ако смятате, че да посегнеш на билките е посегателство над правото на здраве и живот, може да се запознаете с възможността за противодействие; тук.

 

Коментари  

 
-5 #1 midnight 2011-03-24 16:30
Уважаема Алиса,

мога ли да попитам откъде сте почерпила информация за написването на статията си? не приемайте коментара ми като заяждане, имам професионален интерес в областта и написаното от Вас ме изненадва и изумява, тъй като доскоро по въпроса се говореше нещо съвсем различно.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+4 #2 #/bin/bash 2011-03-24 17:02
Винаги, абсолютно винаги когато някой се осмели да каже истината ще се намерят и невярващи!
Браво на Алиса за смелостта да напише тази статия!
Ето и официалните текстове на директивата
Директива 2004/24 на Европейския съюз от 31 март 2004 - ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2004_24/dir_2004_24_bg.pdf
А ето и тази която замества и изменя:
Директива 2001/83 на Европейския съюз от 06 ноември 2001 - ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2001_83_cons2009/2001_83_cons2009_bg.pdf
Четете, не слушайте какво се било говорело по въпроса.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-2 #3 midnight 2011-03-24 17:30
извинявам се, #/bin/bash, ама правите ли разлика между билка и растителен лекарствен продукт????
има разлика, уверявам Ви. прочетете малко повече по въпроса. и прочетете внимателно директивите.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #4 #/bin/bash 2011-03-24 17:38
Аз разлика правя, защото по стечение на обстоятелствата съм лекар (макар и ветеринарен). Например "варената" билка вече е лекарствен продукт (decoctum или infusum според начина на приготвяне). В тоя ред на мисли чая (species) също е лекарствен продукт
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-2 #5 midnight 2011-03-24 17:56
ами ще се постарая да намеря официалното определение за лекарствен продукт (ЛП), растителен или не.
по стечение на обстоятелствата аз не съм ветеринарен лекар, но съм почти напълно убедена (съвсем на прима виста казано, без щателна проверка и изравяне на дефиниции), че простата термична обработка на дадена билка в никакъв случай не може да я класифицира като ЛП. и в тоя ред на мисли чаят няма как да бъде ЛП.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #6 Алиса 2011-03-24 18:05
Моля, ако ще се замервате с дефиниции, нека не е тук. Закъснях малко да се включа в дискусията и виждам, че бин баш ме е изпреварил с линковете. Да, това е въпросната директива. Остава ми само да добавя, че според юристи, запознати с текстовете, засегнати са както растенията, с които ние правим т.нар. "билков чай", така и истинския чай - тоест листата на чаения храст. Сещайте се къде отиват всички чайни, магазинчета за подправки и прочие приятни места - в историята. За вас не знам, но на мен самата мисъл да си купувам любимия китайски чай от аптеката, ми се струва леко перверзна.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #7 #/bin/bash 2011-03-24 18:16
Имах предвид чай като species - лекарствен сбор, а не напитка получена от листата на Camellia sinensis.
@midnight, няма какво да ми търсиш официални определения. Единствените официални са законовите и се намират тук - lex.bg/laws/ldoc/2135549536. Останалото е безсмислено търкане на клавиатурата ;-) . И в тоя ред на мисли чаят ще бъде ЛП.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #8 midnight 2011-03-24 19:14
ами, Алиса, факт е, че въпросните китайски чайове отдавна се продават И в аптеките.
отново повтарям, че тези две директиви НЕ ЗАСЯГАТ билките. за това и споменатите магазинчета и чайни няма как да отидат в историята. освен ако ЕС не реши да промени значението на лекарствен продукт, в което силно се съмнявам.
нямам желание да споря или да се карам с някого, но има и добри и лоши юристи. Алиса, проверете и други източници.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-3 #9 midnight 2011-03-24 19:20
@#/bin/bash, въпреки фамилиарното Ви (и на места доста грубо) отношение, мисля че сте прав по въпроса за безсмисленото търкане на клавиатурата. няма да тръгна да разубеждавам някого, чието мнение не просто не ме засяга, но и не проявявам никакъв интерес към мирогледа му. в рамките на тази директива става въпрос за промишлено произведени лекарствени продукти - хапчета, тинктури и прочее. така спряганият ЧАЙ (китайски, американски, японски, български или дори марсиански) няма никакво отношение към тях. честно казано се радвам, че сте ветеринар и не ви се налага да лекувате хора.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #10 Алиса 2011-03-24 19:31
Миднайт, сега се продават И в аптеките, а после ще са САМО в аптеките (само някои впрочем - по - обикновените). Разликата е една думичка, но зад нея се подготвя краят на цял бранш, специализиран в този вид търговия. А това означава: затворени обекти, уволнен персонал и всички останали последствия. Лично аз се опасявам и от условията за монополизация на сектора, който при всички случаи не е в интерес на клиентите; да не говорим, че всички знаят колко много аптекарите не разбират от билкови продукти и добавки и как ги смятат за излишни и глупави. Радвам се, че нямаш желание да спориш, но за съжаление звучиш така, сякаш защитаваш не истината, а собствена кауза.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #11 #/bin/bash 2011-03-24 19:35
То и животни не ми се налага да лекувам ;-) .
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #12 Алиса 2011-03-24 19:40
Ако обичате - спазвайте добрия тон. Моля, без лични нападки в Страната на Алиса. Обикновено не си правя труда да предупреждавам, но заради сериозността на темата правя изключение.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #13 #/bin/bash 2011-03-24 20:10
А ето и едно простичко доказателство, че чай може да бъде ЛП - www.doctoronline.bg/.../5951d.pdf.
Чай ли е? ЛП ли е? Ако не е, защо има рагистрация като такъв?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-2 #14 midnight 2011-03-25 09:39
@Алиса, не защитавам собствена кауза (но пък ме въпросът Ви ме кара да се питам защо смятате, че ако имах кауза тя не би била истината??? само защото мнението Ви е различно?) - мястото на което работя не е обвързано нито с билкари, нито с аптекари, нито с фармацевтични компании и по никакъв начин не зависи от тях. съответно мнението ми е изградено въз основа на това, което виждам, чета, чувам и на срещите, на които понякога присъствам. за съжаление комуникацията с различните здравни звена (както помежду им, така и с пациентите) е на отчайващо ниско ниво. често в пространството се разпространява погрешна и/или заблуждаваща информация. а понякога пък информацията не е достатъчно, което дава основание на журналистите да проявяват творчество по въпроса.
не започнах да коментирам тук с идеята да се карам с някого.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #15 midnight 2011-03-25 09:40
просто поста Ви ми хареса, освен това изразява опасения, които предполагам много хора имат. реших да коментирам, защото сметнах, че имам какво да кажа по темата, пък било то и различно от Вашата гледна точка.
смятам че няма причина да се притеснявате за монополизацията, поне докато ЕС не измени директивите и вижданията си по въпроса, това исках да кажа.
и наистина все още ме интересува откъде сте почерпила информация по въпроса? иска ми се поне за себе си да изясня нещата, не да влизам в безсмислени конфронтации.

@#/bin/bash, извинявам се, но да сте говорил с производителя? по какво съдите, че той е бил задължен да го регистрира? някога да Ви е хрумвало, че е възможно самият той да е пожелал продукта му да бъде регистриран като лекарство?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #16 Алиса 2011-03-25 11:56
Мястото, където аз работя обаче, е пряко свързано с бранша, който описах. И там се виждат тревожни неща.
Миднайт, благодаря за коментарите. Истински се надявам ти да си права, а аз да греша!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #17 Алиса 2011-03-25 12:07
А ето и нещо съвсем официално по въпроса:
dnes.bg/.../...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #18 midnight 2011-03-25 14:10
@Алиса, в статията, към която сте дала линк става въпрос за ТЪРГОВИЯ с билки. чайните и билковите аптеки са медиатор между търговците и потребителите и се предполага, че работят с лицензирани доставчици. тази статия засяга крупния производител на билки и това не е нещо ново (освен може би в частта за размера на глобите). производителите на билки за производствени цели (без значение дали ги доставят на лекарствена компания или чайна) трябва да имат лиценз и той няма нищо общо с регулирането на местата за продажба на тези продукти.
официално е може би, но до колко днес.бг е сериозна медия е друг въпрос :))
бих искала да Ви попитам, стаги да не Ви притеснява въпроса ми, какви тревожни неща чувате? ако мога с нещо да разясня положението, ще се радвам.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #19 Dnes.bg 2011-03-25 23:03
На каква база потребителката на Вашия сайт определя коя медия е сериозна и коя - не? Моля постът, който поставя под въпрос сериозността на сайта Dnes.bg да бъде редактиран или изтрит от администратор. Ако е възможно IP - адресът на потребителя midnight да бъде предоставен на електронната поща към коментара.
Поздрави, Администратор на Dnes.bg
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #20 midnight 2011-03-26 10:42
@Алиса, първо се извинявам за това, че ще сложа коментара си тук и второ, с него преустановявам коментирането си под статията Ви, надявам се това да прекрати подобни съобщения от страна на Днес.бг, тъй като изясняването на въпроса не касае авторката, нито пък потребителите и.

@Dnes.bg, коментарът ми е въз основа на собствено мнение. потребител съм на сайта Ви от дълго време и предполагам имам право на такова. ако имате допълнителни въпроси към мен - ще се постарая да се свържа с Вас, за да изясним мога ли свободно да изказвам мнение в интернет пространството или не. ако мнението ми по някакъв начин Ви е засегнало - извинявам се, но пак повтарям - то е лично и като всяко такова е въпрос на гледна точка.
в този смисъл, предполагам ще имате доспът до IP адреса ми, когато успея да се свържа с Вас.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #21 Балтазар Иванович 2011-03-27 08:34
Интересна дискусия бяхте заформили. Жалко, че я прекратихте.
Определено направихте впечатление, поне дотолкова, че да си задам въпроса "К'во става тука мамка му?"
И се опитах да намеря липсващите отговори - copyofblog.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html
Приятно четене.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #22 Алиса 2011-03-27 16:41
Балтазар, с присъщия си нюх, веднага е усетил откъде намирисва :).
Иначе, мисля, че е нужно да уточня някои неща. Преди всичко, не разполагам с доказателства, че потребителят, коментирал като Dnes.bg, е действително свързан със сайта. IP-то му е някъде от Варненско, макар че това едва ли има значение.
И понеже стана дума за IP-та - направих си труда да погледна още едно.
Миднайт, изказаното от теб мнение лично ли е или изразява позицията на институцията, в която работиш? Все пак - писала си оттам, в работно време...може би подобни постове влизат в задълженията ти? Все пак, беше истинска изненада да видя, че работното ти място е толкова пряко свързано със засегнатия от мен въпрос.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #23 midnight 2011-03-27 18:31
@Алиса, позицията ми е лична. нямам право да изразявам мнение на институция. просто горещата линия е при мен (това и имах предвид, когато казах, че не съм обвързана нито с фармацевтични компании, нито с билкари и прочее - работата ми е да давам поискана информация) и получавам доста въпроси по темата. за това и следя въпроса отблизо, тъй като ми се налага да давам адекватни отговори. позицията на институцията може да бъде изразена само и едиствено от самата нея.
ако обърнеш внимание на предни мои постове - блога ми е лично пространство, което рядко свързвам с работата и това са силно необичайни случаи. надявам се това отговаря на въпроса ти.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #24 филми 2011-05-22 21:21
Да, обречевни сме на лекарства :)!
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #25 ранни записвания 201 2011-11-17 13:05
Така наречената бяла мафия ще се възползва от всичко. Получава някакъв вид ъпсурд, ако е вярно, че чай да си направиш е лекарство... някак си... всички ставаме лекари зимата пиейки чай..
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #26 duvet covers 2012-01-07 14:00
Wonderful post do you mind if I share this with my readers? Keep up the good work.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #27 ранни записвания 201 2012-01-14 15:15
В ЕС започнаха да се въвежда много абсурдни глупости без логика, а чисто бюрократично, което на практика е пълна трагедия
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #28 Екскурзии Испания 2012-03-09 19:11
Е всички сме чували за бялата мафия! Естествено, че ще нададт вой. Те хората биват два типа: взимащи лекарства и отричащи лекарствата, които купуват билки. Трябва и двата типа да се хванат, природосъобраззните няма да ги изпускаме я! Остава и хомеопатията да я зачислят към лекарствата! Но тогава защо здравното каса не плаща част от тях?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #29 екзотични почивки 2012-06-07 11:25
Интересна статия. Не знаех, че има специална Директива на Европейския съюз за забрана на свободната продажба в Европа на традиционни билкови лечебни продукти и биодобавки.Та това нали са билки....билките са били винаги част от живота на българина, и са ключов елемент от нашия бит, още от векове са били вплетени в самите основи на живота ни така е . Хареса ми тази мисъл "Вържи билкаря - да е мирна аптеката."много добре звучи. Би трябвало да можем да си купуваме илки, а не тези.....хаха..парацетамоли, които при по честата им употреба ни увреждат бъбреците.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #30 почивка малта 2012-06-13 09:51
Не знам да се смея ли, да плача ли?! Остава да не можеш и сам да си набереш жълт кантарион или мащерка, освен ако нямаш най-малко фармацевтично образование... Няма да се учудя! В общи линии някои хора са се полакомили, не им стигат хилядите болни баби и дядовци, които дават по 100лв на месец за куп лекарства, ми айде сега да прилапат и билките, остава и хомеопатията...
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #31 pochivka malta 2012-07-04 12:56
Бабите, които продават жълт кантарион на женския пазар все още ги има. Хубаво е, че аз някои от билките мога да си ги набера и на вилата, но все пак не всеки може. Само раздухват директивите, за да шашкат хората и после всичко се уталожва. Всички тези промени са с цел да съсипят определени хора и определен бизнес. Като го направят пак ще върнат нещата по старо му.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #32 savecard 2012-08-21 11:48
хахах добър израз... "Вържи билкаря - да е мирна аптеката."Статията е много интересна благодаря за нея.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #33 парфюми online 2012-09-14 15:50
Чета заглавието и си мисля, че наистина сме обречени на парацетомол. Каквито и разтворими неща да си купим за настинка, те са на основата на парацетамол, а той страшно вреди на бъбреците.А пък не мисля, че е ефикасно лекарство.Статията е много интересна и важна.Не мисля, че трябва да гълтаме толкова много химически лекарства при положение, че билките са част от живота на българина, ключов елемент от нашия бит, от векове са вплетени в самите основи на живота ни.Има къде къде по ефикасни метода за лечение.Хубаво е че тука имаме възможност да видим ако смятаме, че да посегнеш на билките е посегателство над правото на здраве и живот, можем да се запознаем с възможността за противодействие.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #34 частна детска ясла в 2012-10-02 09:07
Лекарствата стават все по скъпи.Повече хора започнаха да търсят друг вид билкова медицина за разрешаване на болестите си.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #35 нова година Лондон 2012-10-06 16:01
И аз не мога да разбера причината за тази Директива на Европейския съюз за забрана на свободната продажба в Европа на традиционни билкови лечебни продукти и биодобавки като според нея билките и препаратите на билкова основа ще бъдет третирани като лекарства.Съответно ще бъдат и на много по висока цена.Наистина билките са част от живота на българина, ключов елемент от нашия бит, от векове са вплетени в самите основи на живота ни и ако трябва ада избирам сега с какво да се лекувам бих избрала билки, вместо антибиотици, от които не се знае как вредиш на организма си, при това е доказано, че от тях се пълнее.При това нямат,кой знае какъв дълготраен ефект.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #36 счетоводни къщи Софи 2012-10-08 17:56
Би трябвало да наблягаме повече на природните и билкови лечения , а не на антибиотиците, които ни вредат.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #37 доставка на мляко 2012-10-12 13:34
И според мен има начин да се спре тази лудост. Управляващите органи в някои европейски страни отказват категорично да приемат подобен абсурд. Както навярно се досещате, става дума за държави - истински демокрации с осъзнат народ. Няма ли най - после да започнем да мерим с техните мерки; поне да опитаме, а?Както добре питаш и ти?Статията ти е страхотна, обосноваваш се много добре.И ако зависеше от нас нямаше да се стига до тук.Билките са страхотен лековит дар от природата ни, а ние не спираме да се тъпчем с химикали и отрови с мисълта, че ще ни мине.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #38 midnight 2012-10-21 13:05
аз искам да разбера, уважаема Алиса, след като мина известно време и нещата поутихнаха, стана ли това, то което се опасявахте? забранени ли са вече билкарниците, чайовете и разходките на възрастни жени по поляните със самоволно пораснали там билки?
какъв беше резултатаът от директивата при вас, работещите в този бранш? промених ли нещо в ролята, която ми се отреди - на злият пр на институцията, замазващ очите на невинните хора?
нямам нищо против различията в мненията. наясно съм, че обикновено се налага мнението на по-силния. но наистина се тревожа от факта колко хора имат собствено мнение, прекопирано от поредната статия в някой булеварден вестник и дори не подлагат на съмнение това, което четат. и кога медиите се превърхана в абсолютно достоверният източник?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #39 био продукти 2012-10-22 16:53
Не бива да се набляга само на лекарствата от аптеката , а да се възползваме от натуралните ни билкова природа.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #40 езиков Център 2012-10-24 21:38
Ех този парацетамол, явно наистина сме обречени на него хубава статия.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #41 екскурзия египет 2012-12-11 15:52
Така е, преди години, когато продуктите със статут на добавки към храненето "излязоха" от аптеките и започнаха да се продават и в други видове търговски обекти, аптекарите на дадоха вой, че им се спъва бизнеса. Днес имат възможност да отвърнат на удара. Допада ми много тази поговорка - "Вържи билкаря - да е мирна аптеката." е толкова вярва в днешно време за жалост.Като че ли забравихме тези бабини рецепти с които пак оздравяваме, но не си тровим организма.Страхотна статия поздравления за не.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #42 круизи 2012-12-13 18:10
Все още билките са част от живота на българина, които са ключов елемент от нашия бит, от векове са вплетени в самите основи на живота ни. Има толкова много приятни , полезни и здравословни чайчета,които сега в студените дни можеме да пием и да се стоплим, да ядем повече плодове- портокали.Не е нужно веднага да гълтаме разни хапчета.Стига сме си тровили тези наши организми.Правят се разни инжекции,които уж ще те предпазят от вирусите по време на даден сезон, но колко е вярно и как биха подействали на всеки един организъм.На скоро казаха, че малко бебе изпаднало в кома.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #43 море в турция 2013-02-06 19:13
Наистина ще бъде малко странно това което пишете и вие във вашата статия...."Желателно ще е Еньовден да се изчисти от традиционното си неприемливо значение и в него да се вложи нов, евро ориентиран смисъл. С две думи - по най - бързия начин този ден да се обяви официално за Общоевропейски ден на аптекаря. Може даже вместо безсмислено (и незаконно) скитане по горички и полянки, да спретнем нещо по - подходящо: едно фестивалче на хапчето, например. Спонсорирано от Глаксо или може би Либра. "да има специален ден на хапчето хм...защо не особено щом има кой да го спонсорира нали така!?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+2 #44 записвания за Испани 2014-01-09 14:50
От няколко години се лекувам само на билкова основа и съм страшно доволна.Общо взето почти не ми се налага да се лекувам понеже за щастие вирусите ме пропускат.Може би ако всички заложим на билките и преди зимата започнем да си правим малки отвари и чайчета нашата имунна система ще заякне и няма да имаме проблеми.Хареса ми статията ви, определено имаме нужда от някакво лекарство което да ни излекува веднъж за винаги от завистта и злобата.Не знам защо не се влагат повече пари от правителството в здравеопазването и в билките,които имаме сред всичките тези планини.Благодаря за статията.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme