Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Убиват ни, защото си го търсим
Автор: Алиса   
Вторник, 19 Юли 2011г. 19:58ч.

"Всички сте престъпници, само още не сме ви хванали!"

Анонимен полицай към гражданин

Знам, че отдавна не съм писала. Приятелите даже ме закачат с "айде пусни нещо ново де...", но не техните желания са повод да троша нокти с клавиатурата днес. Наистина - в реалния свят животът е приятен и далеч по - интересен от виртуалния. И по - опасен, уви...

Може би се досещате накъде бия. Да, за убийството на Яна иде реч. Моля да ме извинят приятелите ѝ, че я споменава човек, който никога не я е срещал. Извинявам се и на близките ѝ; съжалявам, че вече я няма; съжалявам и че не съм я познавала, защото в разказите за нея виждам толкова общо - между нея и моите приятели; между нея и самата мен.

Още на 11 юли, при първото съобщение за трагедията, коментарите в новинарските сайтове се изпълниха с мнения, гласящи най - общо "да би мирно седяло, не би чудо видяло". Мъдрият български народ има по лафче за всичко в живота - дори за убийството на момиче в парка.

Разбира се, тонът беше по-груб и далеч по-малко фолклорен. За него допринесоха медиите, подпомогнати от полицията, чието отношение е донякъде причина да прекъсна онлайн ваканцията си. Знам, че почти никой от четящите няма да стигне до тези редове. На тези, които са имали търпение или твърде много време за убиване искам да задам въпрос:

Случвало ли ви се е да станете жертва на пресъпление (грабеж, побой, заплахи, изнасилване), а дежурният следовател да ви обясни, че причината е в самите вас и всякак да се опитва да ви накара да си признаете, сами сте си виновни, защото...(причините са според случая).

Този номер нашата милиция опита и при Яна. В първите съобщения широко бе отразено предположението на дежурните ченгета, че става дума за убита уличница - споменаваха се безразболни връзки, секс със душене, съмнителни приятелства, скитническтво, проблем с алкохола... Е, оказа се, че у нас все още някой имал истински приятели и тъкмо те помогнаха тези категоризации да слязат от нета. Повечето сайтове редактираха материалите си и от намеците за клошари и перверзии вече няма и буквичка; но коментарите са там. Много от читателите смятат, че Яна "си го е търсила". Допускам, че и ченгетата смятат така. Няма как иначе да е, щом:

- Ако те ограбят на улицата - ти си си виновен, защото:
А. ходиш с много пари
Б. носиш злато
В. прибираш се късно
Г. друго

- Ако те пребият на улицата - ти си си виновен, защото:
А. не си мълчал, когато са се заяждали с теб или твой близък
Б. направил си забележка за хвърлена хартийка
В. прибирал си се късно
Г. движил си се в кофти квартал
Д. друго

- Ако жена бъде нападната с цел изнасилване - не се съмнявайте, че че тя сама си е виновна, защото:
А. облякла се е предизвикателно (бива ли лятно време да се ходи с потник!)
Б. прибирала се е късно
В. движила се е сама
Г. друго

Това са само най - общите положения. Каквото и да ви се случи - вие сте си виновни. Особено ако сте жена. Това е мнението на полицията... и на огромна част от българите. Поне на тези, които ползват нета главно, за да изливат в него словесна помия. Четейки коментари, човек остава с убеждението, че именно такова е т.нар. "обществено мнение". Чувайки неофициални коментари то полицаи, става ясно, че такова е и мнението на МВР. Навярно  на цялата изпълнителна власт. Може би и на съдебната система. Все пак "Системата" - това са хората, от които е съставена. Единство между народа и властта, така да се каже.

Пред лицето на тези обезспокояващи факти, аз си направих труда да проуча по-подробно обществените нагласи относно престъпленията, жертвите на посегателства над личността и отношението на обществото към тях и техните насилници. Рових се в коментари под криминални новини като каналджия в запушен кенеф, докато ми се приповръща. Мисловните л....а са гнусни също като материалните, но ще съкратя тази част.

Какво открих:

Почти под всяка новина, свързана с посегателство (побой, убийство, изнасилване) особено над жена, се мъдрят мнения от типа "тя си го е търсила". Това е задължително ако жената е млада, ако е обичала да пийне по нещо с приятели,  ако е слушала рок (не дай боже метъл), ако не си е била вкъщи преди 21.30... няма да изброявам, а ще пробвам да систематизирам нещата. Най - общо жертвата на престъпление, която може би НЕ си е виновна и може би НЕ си го е търсила е:

- поне на средна възраст - коментарите "тя-си-го-търси" под новини за жертви над 45 години са пренебрежимо малко.

- скромна - ако жертвата е носила потник, блузка с деколте или пола над коленете, тя категорично не е жертва, а съблазнителка. Така де - коя коя жена ще излезе на улицата с голи рамене или колене през лятото, ако не търси да се отъркаля с някой непознат? В случай, че полата не е била къса, а дълга - подозирам, че става въпрос за някаква хипарка, а тях ги знаем какви са! Ако не е била с пола, а с дънки (особено черни!) - може да е някаква метълка, а ако черните дънки са комбинирани с черна коса и почернени клепачи - тогава сто на сто иде реч за побъркано "емо".

- със стриктен вечерен час - прочетете ли, че жена е нападната около полунощ, то тя явно е някаква скитница, тръгнала на лов за мъже; ако пък нападението  е извършено рано сутрин - значи се е прибирала от нощен запой, оргия или "работа" (разбирай проституция)

- омъжена и с поне 2 деца - в случай, че жертвата няма официален брак и потомство, предполагаме, че е мръсница, която сменя мъжете като носни кърпи. Ако съжителства с някого без официален брак, значи е сметкаджийка или глупачка (според случая).
Изключение се допуска само, ако жертвата е доказана (според вещата преценка на съседите) "стара мома". Тогава е допустимо да проявим съчувствие - вярно, граничещо със злорадство и подсолено с няколко мръснишки подмятания.

Отегчихте ли се? Нищо. Днес аз не пиша за публика.

И тъй, постепенно по метода на отричането пред помътения ми поглед изплува  образът на "идеалната" жена - образцова дъщеря, майка, съпруга; тази, която, ако преживее нападение е НАИСТИНА жертва, а нейният насилник - вместо поредният мъжкар, откликнал на зова на природата, е разгонен нерез, който заслужава затвор доживот, смъртно наказание, кастрация...Използвам изрази, които съм прочела, пропускайки по - крайните.

Но да се върнем към жената, за която се ДОПУСКА, че може да е жертва. Тя не е в първа младост, а ако е - старае се да не го подчертава. За целта поддържа скромна външност без очебийна естетика от рода на разпусната буйна коса, усмивка с трапчинки, весел поглед и други волности. Жена-която-може-да-е-жертва на престъпление не носи вталени дрехи, ризата и е закопчана догоре, полата е със строга линия и прилична дължина. Не прекалено дълга обаче - хипарско е, вече обясних. Украшения идеалната жена избягва - киченето с разни финтифлюшки е знак, че търси внимание. Ако пък носи злато - си е направо "ела, вълчо - изяж ме!"

Жената жертва се прибира вкъщи веднага след работа, за да избегне замръкване по разни градинки. Ако случайно работи до късно, в часовете между 22 и 06, тя е придружена от мъж, който е неин роднина или законен съпруг. Скита ли сама една жена - то е, за да "си го търси". Работата на смени е само оправдание! Ако пък в събота или неделя е била на кръчма...абе какво да говорим!

Идеалната жена НИКОГА не употребява алкохол. Мирисът на етанола тя познава само от салициловия спирт, с който си лекува гъбичките по краката и от ракиената чаша на съпруга си, която мие заедно с чиниите след вечеря. Всяка друга среща със спиртна напитка бива автоматично определяна като "проблем с алкохола".

Да правя ли изводи? Те са за мен. Днес не пиша за публика, казах.

Ровейки в помията на Мрежата, стигнах до извода, че България е пълна с момичета и жени, които "си го търсят". Аз също съм една от тях. Няма да разказвам биографията си, ще спомена само, че слушам метъл и обичам ром (напитката!) И не ходя със забрадка. И излизам с приятели; и обичам да пия с тях; и да се смея обичам. Тъй че, ако някога ми се случи нещо и ме четете в криминовините, там ще пише - "движила се е с шумни компании, обичала да слуша рокмузика (метъл е, но кой ли ще направи разлика?!), имала е проблем с алкохола (разбирай - може да изпие три бири без да оплете краката).

Но стига за мен. Друго ми направи впечатление. Виртуалният образ на "Жената-която-не-си-го-търси" ми заприлича на друг един идеален образ. Част от хората никога не са се срещали с него, но друга част със сигурност го помнят: това е тя - образцовата пионерка, комсомолка, труженичка. Другарката от ОФ-то или Партийното бюро - скучна, сива, безстрастна, безполова. Нима наистина има някой, на когото липсва?

Или този идеал за жена никога не си е тръгвал от определени среди? От Министерството на вътрешните работи например???

Ще спра дотук. Отивам да обърна едно Куба Либре и да си пусна Джудас.

Почивай в мир, Яна!

 

Коментари  

 
0 #1 Балтазар Иванович 2011-07-19 21:13
Хубав пост и тъжен.
Просто няма как една жертва да не си го е търсила. ТУКА Е ТАКА, мамата си е е*ало. По-рано днес се бях сетил за всичките тези национални особености и дори драснах.
Надявам се, да не се разсърдиш, че ще пусна поста ти в Гугъл+. Заслужава да види повече свят.
Лека
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #2 Емо 2011-07-19 22:13
Знаеш ли вчера разхождах кучето. На едно дърво в градинката се бяха качили деца и ме замериха с джанки. Бяха 5-6 годишни и аз се замислих как да реагирам, да подмина без коментар, да се скарам или да направя нещо смешно.
Разказвам тази случка, защото по-големите 18-20 годишни по цяла нпщ киснат в същата градинка и сигурно правят поне едно от описаните от теб неща. Разликата е единствено в годините. Държавата се разпада от липсата на ценностна система.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #3 почивка малта 2012-06-13 13:33
Статията е доста интересна и задава доста въпроси. Изказването, че "Всички сте престъпници, само още не сме ви хванали!" Е донякъде и вярно. Но все пак невинен до доказване на противното нали така? Да убиваш.това е жестоко, не знам какъв човек с каква психично болна психика трябва да си, за да го направиш. Системата ни е много лоша. Наистина каквото й да направиш, винаги ти ще си виновния. Винаги в жертвата се крие виновното лице......така е по-лесно сигурно........но все пак за какво е закона...нали да има последици за истинските виновници.Има много какво да се говори и пише по тези теми , които обхващаш в блога си.Аз съм на същото мнение като теб.
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #4 Моето Име 2013-08-10 01:55
Много хубаво наблюдение. Е, и? Сиреч - Какво мога да направя по въпроса?

Въобще за какво пиша?
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #5 Алиса 2013-08-12 07:34
Цитирам Моето Име:
Много хубаво наблюдение. Е, и? Сиреч - Какво мога да направя по въпроса?

Въобще за какво пиша?

И аз това се чудя. Не че нещо си написал, де.
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme