Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Пропуснатите новини
Автор: Алиса   
Вторник, 13 Септември 2011г. 11:06ч.

Тази новина няма да прочетете в новинарските сайтове. Поне в повечето от тях. Тя не е от значение за изборите, нито разказва за самоубийствен екшън с изперкало (бивше) ченге в главната роля.

Една тъжна новина за всички, които ценят свободата. На 6 септември т.г. почина Майкъл С. Харт - човекът, създал електронната книга. Макар и важно откритие от гледище на технологичния напредък, това събитие е с много по - дълбоко значение. Открития има толкова много, че вече дори трудно ни впечатляват, но това, което прави г-н Харт е неизмеримо по - мащабно и значимо: той маха границите пред разпространението на писаното слово. Над 40 години той работи за това. Резултатът - всеки, който разполага с електронна книга знае колко приятно е да носиш всичките си любими книги в чантата между очилата и телефона.

Но това не е всичко. Всяко технологично откритие се следва от съответни ограничения. Дигитализацията на книгите влачи след себе си затворените формати, безкрайните спорове за авторски права, купища ограничения, налагани от издатели и разпространители на литература, които треперят за монопола си. Най - страшният им кошмар е свят, в който литературата се предава свободно от човек на човек, без тяхното посредничество. Разбира се, с пари и правилно лобиране те са постигнали, каквото са желали. Почти.

Има още нещо, което е направил Майкъл С. Харт. На него дължим още една крачка към свободата да четеш; една от най - големите крачки - Проектът "Гутенберг".

Накратко казано, той представлява виртуална библиотека. В нея са включени литературни произведения БЕЗ авторски права - например такива, чиито авторски права са вече изтекли ( оказва се, че правата не са безсрочни, и аз не знаех преди). Повечето произведения са само в оригинал - на езика, на който са писани. Знаете, преводите също са предмет на авторско право и прочие. Ако няма превод без права - четете в  оригинал. Лично за мен бе удоволствие да открия там Хърбърт Уелс и Оскар Уайлд.

Българската следа в Проекта "Гутенберг"

Да, има ни там.Ботев не е само на стената на Сорбоната. Благодарение на Майкъл С. Харт и всички, които са се трудили по проекта всеки човек, който знае български, независимо в коя точка на света се намира,  може да прочете някои от нашите класици.

Смъртта на Майкъл С  Харт е загуба за ценителите на свободата. Такива сред нашите т.нар. интелектуалци явно няма. Защото всъщност не аз трябваше да пиша тези думи, а някой от тях; но не е тук мястото да се заяждам. Ако искате да научите повече за този необикновен човек - ето мястото.

 

Коментари  

 
+2 #1 Петър 2011-09-13 18:52
Днес попаднах за пръв път в този сайт и много ми хареса.
По темата. Свобода? Харт? Гутенберг? Кой чакаш да пише за тях? Корпорациите и държавата не желаят дори да знаем какво означават тези думички. Естествено че ще се мълчи.
А и повечето блогъри четящи този сайт вероятно ахкат "Я, някой си Майкъл Харт измислил електронната книга? Чудо голямо!"
Ще направиш рейтинг с тази статия, "ама друг път"! По-добре пиши поезия... или рецепти. Ще кажеш - не мога. Ами те и другите не могат ама пишат. :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
+1 #2 Алиса 2011-09-13 22:11
Защо така песимистично, Петре? Я горе главата! Казват, че ако дори един - единствен човек в тълпата разбере какво казваш, значи не си говорил напразно. Ето - ние тук с теб си говорим за Харт и свободата. Да не е малко, а?
Що се отнася до т. нар. "рейтинг" - не ми е цел в живота. Радвам се, че ти харесва в Страната на Алиса. Наминавай и друг път :-)
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
-1 #3 доставка на хранител 2011-11-24 22:05
Новините не са едно от най-интересните ми неща. Все пак благодаря :)
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme