Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Откажете цигарите!
Автор: Алиса   
Неделя, 27 Септември 2009г. 18:32ч.
Nosmokingtray
Ооо, да. Отказах ги. Не само аз при това, а цялото семейство. От месеци вече никой не пуши...цигари. Това, разбира се, не означава, че сме спрели да пушим. Просто отношението ни към никотина е вече на друго равнище. Разбирам колко далновидно и икономически обосновано е било това решение, едва когато в скучния следобед прочитам това. Спомням си как при предното увеличение на цените продавачката, от която си купувам тютюневи изделия сподели, че според нейните доставчици растежа няма да спре, докато т.нар. масови цигари не станат десет лева кутията. Приблизително по същото време друга моя позната, работеща в цигарения бранш се оплака, че цената на цигарите се вдига само и единствено за сметка на повишения акциз и към момента себестойността на кутия "Виктори" не надвишава 40 стотинки. Сега, моля, пробвайте да си представите - в кутия цигари, независимо какви, има следните неща:
1) Картон за самата кутия - разбира се, с отпечатани на него надписи и шарении.
2) Лъскавата хартийка отвътре - онази с надписа pull или както там беше.
3) Филтри
4) Цигарена хартия с барутни пръстени
5) Пълнеж на цигарите - би трябвало да се състои от тютюн, но за съжаление нещата не стоят точно така. Впрочем това е съвсем друга тема, няма да я засягам тук, така че приемаме идеалния случай - пълнеж от тютюн.
Забравих да спомена за целофановата обвивка, но и без нея нещата са трагични, така че няма да изпадам в подробности. Изброените съставки струват едиколко си стотинки. Не съм сигурна дали са 40, но така или иначе - далеч под лев. Да не забравяме, че това е само видимата част. Във въпросната цена са калкулирани и нещата, които не виждаме, но без които не може - амортизация на машините, труд на персонала - не само на лелките край същите тия машини, но и на хора, чиито работни места са на съвсем друго място - директори, счетоводители, чудесните, любими на всички служители от отдел "Човешки ресурси", охраната, чистачките...мога да изброявам още, но е уморително. Не е нужно да се простирам в още подробности, защото и така всичко е ясно. Това, което пушачите на фабрични цигари купуват, е един продукт със съмнителен произход, чиято цена НЯМА връзка с неговото качество. Предполагам, че вманиачените в здравето си непушачи ще харесат тази част, но искам да подчертая - тук не става дума за здраве, лоши навици и прочие. Говорим си за пари. По - точно - колко и за какво даваме. И така - преди месеци, някъде около някакво поредно увеличение на цените на цигарите, семейния съвет направи няколко прости сметки, които аз няма да цитирам подробно, а ще оглася само крайния резултат. А именно - излизаше, че парите, които даваме за пушене са сравними с тези, които даваме за храна и далеч повече от тези, които отиват за комуникации - телефони, интернет и т.н. Това се оказваше съвсем неприемливо за нашия бюджет, още повече, че предстоеше да започнем да харчим още повече, така че взехме решение: ще спрем цигарите. Калкулацията на алтернативните начини за приемане на никотин показаха предстоящ спад на разходите с близо 60%. Изглеждаше прекалено хубаво, за да е истина, че човек се решава да вкара малко лукс в живота си точно в момента, когато му се налага да пести пари. Истина е, обаче. Разбрахме го, когато теглихме чертата в края на следващия месец. Понастоящем нещата продължават да вървят гладко - мъжката част на нашето семейство пуши лули, дамската се глези с пури и пуретки с най-различен произход, размер и аромат. Дрехите и косите ни миришат на череши, смокини, кайсии, ванилия - въобще на всякакви приятни неща, различни от вонята, която произвеждат цигарите, напоследък еднаква както за тези от стари култови марки, така и за по - непретенциозните такива; воня, която пропива безнадеждно и почти необратимо цялото лично пространство на излъгалия се да ги пуши. Повечето хора в делничните си разговори я означават като "л...а" и няма как да им се сърдим.
Не е, разбира се, само това. Ако някой си направи труда да провери, ще установи, че най-висок акциз държавата взема именно от цигарите. Налозите на тютюните за лула и на различните видове пури и пурети са чувствително по - ниски. Това за обикновения потребител означава какво? - че той дава парите си за продукт, а не за данък. Плаща за качеството на определено изделие. Изказвам най-дълбоко уважение към данъчната политика на държавата, още повече, че не съм икономист и не зная много по въпроса, но няма как да пропусна да направя своите собствени сметки. А те са малко по-различни.
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme