Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Този свят ли създадохме?
Автор: Алиса   
Вторник, 23 Септември 2014г. 14:49ч.

GMO

През лятото попаднах на нещо интересно (истинска находка според мен), което споделям едва сега; обичайно това е съдбата на летните открития - да се разказват през есента. През първия истински есенен ден например. За да се ориентирате по-лесно в картинката - ето и линк, където да си я разгледате в детайли.

Картинката не демонстрира нагледно логата на популярни продукти от телевизията, а  е всъщност схематично изображение на продукти, които съдържат материали или суровини, получени от генномодифицирани организми. Ако имате време - позагледайте се. Колко от посочените марки използвате? Колки ли точно сега се намират в дома ви - в банята, пред огледалото...в ръцете на децата ви???

Всъщност част от марките са непознати за мен, защото по принцип не съм любител на твърде рекламираните стоки. И все пак, колкото и човек да избягва хипермаркетния модел на пазаруване, мисля че абсолютно всеки ще намери по нещичко любимо, направено за скъпите клиенти от няколкото компании, поделили си света.

Все пак, притеснена от присъствието на няколко от нещата, които употребявам и до днес, си направих труда да науча повече. Така стана ясно, че в любимия ми "Тоблерон" просто емулгаторът - соев лецитин е от ГМО-соя. Так стоят нещата и с "Милка", в случай, че още е вкусна за някого. Истински шок преживях, виждайки марката Липтън, но се оказа, че използвали генномодифициран памук за филтрите - самият чай си е истински; и тъй като все пак насипният чай е винаги за предпочитане по ред причини, марката остана в списъка ми с купувани храни. Не зная дали за някого изобщо ще е изненада наличието на всички Doritos, KFC, Corn flakes и прочие тъй много видове снакс и всякакъв джънк, който по мои наблюдения украсява детството на почти всяко хлапе и подслажда сивите часове на безброй жени и семействата им. Сред храните за животни единствено присъствието на "Роял Канин" би могло да е неочаквано; но за тези, които помнят кой и как преди няколко години купи марката, това е съвсем закономерно. Интересно е обаче, че явно и част от бебешките храни са "в кюпа". "Гербер" се смята за добра и никак неевтина марка пюрета и сокове и доста майки са щастливи, че се грижат добре за децата си, купувайки техни продукти. Хигиенните материали и почистващите препарати няма смисъл да коментирам - смятам, че всеки, който е истински загрижен за здравето си и бездруго избягва посочените марки. По същия начин стоят нещата и с козметиката. Специално внимание искам да обърна на Unilever - нека ме извинят господата, които притежават компанията, но тяхната е ясна отдавна; дори преди толкова много години, когато и аз пазарувах от хипермаркети ме споходи неясната мисъл, че не е нормално маргарин и прах за пране да са с една и съща марка - подозрително е някак.

Е, не и за повечето хора, както се оказва. Смятам, че шарената картинка няма с нищо да промени всекидневието на мнозинството от българите. Редовите потребители, които бързат да закупят, това, което вчера са им показали по телевизията като връх на вкуса, удобството и прогреса. Знаете - тези, които се крият зад фрази от рода на "То кое ли вече е истинско?" и "Ами ти като все избираш откъде знаеш, че твоето е по-хубаво?". Не за тях е изобщо цялата статия. Надявам се да съм полезна на малкото хора, които четат етикети и се интересуват истински от здравето си и здравето на семействата си. За тях тя може да служи за бърза справка, където и да се намират.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme