Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Пародии в нета: Bistro.bg - нещо като нищо
Автор: Алиса   
Неделя, 07 Юни 2015г. 13:30ч.

Дори не помня какво всъщност търсех, когато попаднах на този смешен сайт. Първоначално помислих, че е нечие упражнение в СЕО, а после прочетох в дъното кратичкия надпис, който информираше скромно, че сайтът е собственост на bTV Media Group. На пръв поглед нелош сайт - подреден, приятен за окото; изобилие от рецепти - прекрасно...до втория поглед. Прави впечатление, че снимките към повечето рецепти са с източник Thinkstock - едно място, създадено от предприемчиви хора, загрижени интернет да не страда никога от липса на лицеприятни снимки. Всеки може да напазарува оттам в зависимост от нуждите си: снимчици, фотоси...цели галерии, прилежно подредени в категории. Плащаш избраната такса и сваляш на кило. Всичко има в този чудесен Thinkstock - салати с рукола, манджи със сьомга, средиземноморски ордьоври, замайващи редици от деликатеси - сочни, пъстри, апетитни...на картинка. Питам се, а и мисля, че всеки би се запитал същото - каква е причината, възпрепятствала готвачите в Bistro.bg да предоставят оригинално, уникално изображение на представените от тях ястия. Дали защото тези ястия "на живо" нямат апетитен вид? Може би в bTV Media Group стачкуват всички фотографи? Или - простете еретичната ми мисъл - тези рецепти са също така взети от необятната Мрежа и - след задължителното прекарване през Google Translate - понатъкмени от единствения (и съдейки по резултата - доста претоварен) редактор, така че да позаприличат на авторски? Честно казано, от този сайт намирисва; и не намирисва на босилек и запечен чесън, не. Усеща се аромат на стар като интернет евтин рекламен трик - същия, който прилагат сайтовете, обещаващи, че на голото ви теме ще поникне коса, каквато нямате от 20 години или че от 150-килограмова матрона ще се превърнете в дългокрака сирена, по-кльощава от манекенка преди ревю - само за седмица!

Разбира се, не бих искала да обиждам дамите, чиито имена красят сайта, но някак сама се натрапва идеята, че щом снимките са купени от платена галерия, то и останалото е менте. Впрочем самите снимки често имат само бегла прилика с рецептата, която уж илюстрират. Направих си труда да сравня някои от тях:

Зелена салата с рукола, ягоди и чедър - върху листата се мъдри нещо бяло, наподобяващо кисело мляко, отдолу - нещо като мандарини. Пропускаме дреболията, че орехите не са запечени, но къде всъщност е руколата?

Салата с червено цвекло - похвално е, че в рецептата присъстват ябълки - те наистина се комбинират прекрасно с вкуса на цвеклото. Уви, навярно фотографът ги е изхрупал, докато  нагласи статива, защото на снимката те не присъстват.

Салата с репички, ядки и малини: въпрос към Клуба на знаещите - къде са ядките? Който иска бонус да каже и копъра къде е.

Върху по-сложните рецепти е по-добре да не се разпростирам, защото всички ще ни заболи глава.

Небрежност, некомпетентност, неуважение към читателя - това са качествата, с които сайта Bistro.bg категорично и твърдо се откроява сред подобните нему. Това е и с което ще го запомня така, че да го пропускам при търсене и да се насочвам към по-сериозни места. Не се спирам подробно и на смешния маниер да се предлагат странни напитки - като 12-годишно уиски към зеленчуков сач или енергийна напитка с пълнени чушки. Вярно, че и уискито, и енергийните напитки се радват на популярност сред любителите на чалгата, но доколкото знам, те ги комбинират по-скоро с друг вид субстанции, различни от храна, а пълнените чушки похапват в кочинките из "Люлин", където отпочиват от "Син Сити". Приемам, че вината за това недоразумение е на уебмастъра - нека и той отнесе малко критика; макар според скромното ми мнение на потребител тъкмо той (и май само той) си е свършил добре работата.

Гледали ли сте "Кухня" - онзи чудесен смешен сериал, в който Витя Баринов изисква кулинарни чудеса от своите "инвалиди"? Там има епизод, в който снимачен екип в кухнята прави филм за това как се готви; спомняте ли си, че храната си имаше "гримьор" - той поля парчето месо с машинно масло, за да стои пред камерата апетитно-лъскаво, а салатата, подредена върху дървена поставка бе надлежно напръскана с лак, за да не губи форма? Някак на това напомня цялата история с Bistro.bg - на нещо лъскаво и подредено, обилно напръскано с лак и пудра - за съжаление две не особено вкусни съставки.

 

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme