Абонирай се на email

Въведи валиден e-mail адрес:

Доставя се от FeedBurner

Едно рамо за блога от:

Зоовет трейдинг

Кръв и лалета
Автор: Алиса   
Вторник, 22 Март 2016г. 19:53ч.

Подготвях друга статия, когато прочетох за събитията в Брюксел. Да, шокиращо е. И да, наранено е самото сърце на Европа. Ужасно е да се чувстваш застрашен и несигурен в собствения си град, в държавата, на своя континент. И все пак, въпреки съчувствието ми към гражданите на Брюксел, не мога да не си задавам други въпроси, не мога да не се тревожа за други неща.
Заради терора в Белгия, в България опасността от атентати е оценена на трета степен (доста високо ниво, както сте разбрали) и заради това ще се радваме на засилено полицейско присъствие; каквото и да значи този израз. Ако полицията ще ни пази повече от друг път, питам - защо чак сега? В България отдавна се упражнява терор - най-често от индивиди, които уж са ни равни, но в някои случаи се оказват по-равни (например, когато потърсиш справедливост срещу тях). Нима не сме отдавна в тиха, необявена война? От кого ще ни пазят сега?
Терорът е удобен, безкрайно удобен повод за друг - полицейски, терор. Когато хората са наплашени е толкова лесно да се откажат от свободата си в името на сигурността. Разбира се, по този въпрос отдавна е казано достатъчно. Дали само на мен ми се струва, че брюкселските събития са чуден шанс за нашите управляващи да ни затегнат нашийника, да отнемат и малкото ни останало свобода? Забраната на полуавтоматичните оръжия е само една проява на този устрем, а има и много други. Ако някой не вижда кои са те, значи и време да вдигне поглед от смартфона и да се огледа.
Изобщо не смятам да омаловажавам проявите на терор. Щом има пострадали хора, това е винаги тъжно. Питам се, обаче, колко белгийци, колко европейци, колко хора ще тъгуват, ако утре някой шахид се гръмне на летище София? Ще има ли лалета и бележки "Аз съм софиянец", написани на български? Или телевизионните канали ще отделят две минути в криминалната хроника? Попитайте се, моля. Колкото до мен - Je ne suis pas Bruxelles.
Всъщност моето мнение е без значение. Важното е друго - в тъмните времена изпълзяват тъмни хора. Едно "засилено полицейско присъствие" е чудесен повод да се разправиш с тези, които те дразнят; при това под ореола на защитник на обществото, демокрацията и толерантността. Така са започвали репресиите след различни събития, на много места, в много епохи. Защо днешните да са изключение?
Защо същите хора, които допуснаха и дори в момента допринасят за разрухата на Европа да не направят и това? Те ще са просто последователни. Както всеки човек, у когото е останала капчица мозък, непромит от псевдоценностите на фалшивия алтруизъм, и аз се моля да греша. Моля се догодина по това време да мога да напиша отново последните редове без да ме е страх.

 

Страната на Алиса е разположена на Joomla! Тема от RocketTheme